Aláírta George Bush amerikai elnök a Hamász palesztin radikális mozgalom elszigetelését célzó törvényt, amely megtiltja a által ellenőrzött palesztin hatóságok amerikai segélyezését, amíg a Hamász nem ismeri el Izraelt és nem mond le az erőszakról.

George Bush elnök csütörtökön írta alá a Hamász elszigetelését célzó törvényt, olyan időszakban, amikor a palesztin területeken kormányzó Hamász és a nála mérsékeltebbnek tekintett, Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveresei véres harcokat vívnak a Gázai övezetben.

A törvény megtilt mindenféle amerikai segítséget a Hamász irányította palesztin hatóságoknak, amíg a radikális mozgalom nem ismeri el Izrael jogát a létezésre, illetve az izraeli és az amerikai kormánnyal, és a nemzetközi közösséggel korábban kötött szerződések érvényességét. Ez vonatkozik az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére kidolgozott nemzetközi terv - útiterv - elismerésére is. A béketerv két - egy zsidó és egy palesztin - állam egymás mellett élését irányozza elő - hangoztatta a washingtoni Fehér Ház közleményében.

Az amerikai kormány röviddel a Hamásznak a januári palesztin parlamenti választásokon aratott győzelme után beszüntette a Palesztin Hatóság támogatását: Washington ugyanis nemzetközi terrorszervezetnek tekinti a palesztin radikális mozgalmat. A most aláírt törvény így lényegében az eddigi washingtoni politikát ülteti át az amerikai jogba.

A Hamász-kormány segélyezésére vonatkozó tilalom ellenére az Egyesült Államok humanitárius segélyként, illetve nem kormányzati szervezetek útján - a Hamászt megkerülve - eddig 468 millió dolláros segítséget nyújtott a palesztinoknak.