A kelet-angliai Ipswich kisvárosban elkövetett sorozatgyilkosság másodikként őrizetbe vett gyanúsítottja ellen emeltek vádat csütörtök este; az elsőként elfogott korábbi gyanúsítottat szabadlábra helyezték.

A gyilkosságsorozat öt megtalált áldozatának mindegyike az egyébként csendes, a bűnözést szinte csak hírből ismerő Ipswich piroslámpás negyedében dolgozott utcai prostituáltként. Gemma Adams, Anneli Alderton, Tania Nicol, Paula Clennell és Annette Nicholls lemeztelenített holttestét december első két hetében, egymás után, tíz nap leforgása alatt találták meg a városka környékén. Anneli Alderton három hónapos terhes volt meggyilkolása idején.

A rendőrség hétfőn még azt jelentette be, hogy aznap kora reggel őrizetbe vette a 37 éves Tom Stephens Tesco-áruházi alkalmazottat, egykori rendőrt, mind az öt gyilkosság elkövetésének elkövetésének gyanújával. Alig egy napra rá azonban közölték, hogy őrizetbe vettek egy másik gyanúsítottat, a 48 éves Stephen Wright villástargonca-kezelő személyében.

Azóta mindkét őrizetest fogva tartották, majd csütörtökön késő este a nyomozást vezető rendőrtiszt, Stewart Gull főfelügyelő rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: az először őrizetbe vett személyt - akit egyébként hangsúlyozottan nem nevezett meg - egyelőre óvadék fejében elengedték, Stephen Wright ellen ugyanakkor mind az öt gyilkosság elkövetésének gyanújával hivatalosan vádat emeltek.

Forrás: EPA
Akcióban a brit rendőrség

Értesülések szerint Stephensnek és Wrightnak egyaránt bensőséges kapcsolata volt az ipswichi, illetve a környékbeli prostituáltakkal. Az elsőként őrizetbe vett Stephens, akit 1997-ben szereltek le a szomszédos Norwich rendőrségétől prostituáltakkal fenntartott, "munkájával összeegyeztethetetlen viszony" miatt, maga mondta el a BBC rádiónak még őrizetbe vétele előtt, hogy az áldozatok közül többet ismert, sőt az egyikükkel fenntartott kapcsolata "közel állt a barátsághoz".

Wright, aki ellen most vádat emeltek, Ipswich piroslámpás negyedének közepén lakott, és egy ideig egy pubot igazgatott Norwich hasonló jellegű városrészében. Londoni sajtójelentések szerint a rendőrség az ipswichi sorozatgyilkosság után elővette négy korábbi, a környéken 1992 és 2002 között elkövetett, eddig felderítetlen prostituált-gyilkosság aktáit is.