Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője arra szólította fel az amerikai Demokrata Párt vezetőit: az al-Kaidával tárgyaljanak, mert más nem segíthet az amerikaiaknak a Közel-Keleten - jelentette az ABC televízió pénteken.

A terrorszervezet második emberének videoüzenetét az al-Dzsazíra pánarab televízió sugározta szerdán. Zavahri egyebek mellett kijelentette, hogy az al-Kaida mindaddig támadásokat fog intézni az Egyesült Államok és más nyugati országok ellen, amíg muzulmánokat támadnak a Közel-Keleten. Úgy fogalmazott, az amerikai demokraták és a republikánusok csak úgy biztosíthatják kivonulásukat Irakból és Afganisztánból, ha majd a rossz tárgyalópartnerek helyett "az igazi hatalommal" fognak egyeztetni. Mint közölte: a novemberi amerikai kongresszusi választásokon győztes demokratáknak személy szerint vele és az al-Kaida vezetőjével, Oszama bin Ladennel kellene egyeztetniük.

Az ABC pénteken hozzájutott a terrorvezér felvételének egy szerdán nem közölt részéhez, amelyben Zavahri már csak a demokratáknak üzent. Nemcsak azt közölte a Demokrata Párt vezetőivel, hogy Amerikának csak az al-Kaidával van értelme szóba állni, hanem azt is, a demokraták valójában a terroristáknak "köszönhetik" választási győzelmüket.

Azt is kijelentette: "Nem önök nyerték meg a félidős választásokat, és nem a republikánusok veszítették el. Az afganisztáni és iraki mudzsahed erők (...) a győztesek, és az amerikai csapatok a keresztes szövetségeseikkel a vesztesek".

"Ha nem adjátok fel azt az ostoba politikát, hogy támogatjátok Izraelt, elfoglaljátok az iszlám földeket és elorozzátok a muszlimok kincseit, ugyanaz a sors vár rátok (mint Izraelre)" - üzente az 55 éves, egyiptomi születésű Zavahri az amerikai demokratáknak.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő közölte: szó nincs arról, hogy Washington tárgyalna az al-Kaidával és a terroristákkal. "Az al-Kaida egyáltalán nem illeszthető bele semmilyen politikai (egyeztetési) folyamatba" - mondta.