Akihito japán császár reményét fejezte ki, hogy az ország háborús halottai iránt érzett gyász a múlt jobb megértéséhez vezet. Az uralkodót hívei köszöntötték szombaton 73. születésnapja alkalmából.

Az uralkodó, akinek szerdán egy sajtókonferencián elhangzott szavait csak szombaton az ünnep alkalmából hozták nyilvánosságra, hangsúlyozta: "Mivel az idő múlásával egyre többen vannak azok, akik a háború után születtek, a háborús halottak iránti gyász gyakorlata segíteni fog nekik abban, hogy megértsék: ilyen világban és milyen társadalomban éltek a korábbi nemzedékek. Őszintén remélem, hogy a háborúval és a háborús halottakkal kapcsolatos tényeket továbbra is korrekt módon közvetítik azoknak a generációknak, akiknek nincsen közvetlen tapasztalatuk a háborúról, és így az a háborús pusztítás, amelyet mi átéltünk, soha többé nem fog meg megismétlődni."

A császár ugyanakkor kerülte azt a kérdést, hogy alattvalói miként róják le kegyeletüket, így nem került szóba a sokat vitatott Jaszukuni-szentély ügye sem. A háborús bűnösöknek is nyughelyül szolgáló sintoista szentélyben Hirohito 1975-es látogatása óta nem járt japán császár. Ugyanakkor Koidzumi Dzsunicsiro, Abe Sindzo kormányfő előde, minden évben elzarándokolt a Jaszukuniba, kiváltva ezzel Kína és Dél-Korea haragját, mert az egykor japán megszállás alatt lévő országok a japán militarizmus újjáéledését látták a látogatásokban. Abe Sindzónak, aki korábban védelmébe vette Koidzumit, sikerült némileg javítani Tokiónak Pekinghez és Szöulhoz fűződő viszonyát, arról pedig mindeddig nem nyilatkozott egyértelműen, hogy ellátogat-e a szentélybe, vagy sem.

Az idén júliusban a japán sajtó, a császári család egykori kamarásának feljegyzését idézve, megírta, hogy a néhai Hirohito, Akihito apja felháborodott azon, hogy 1978-ban a Jaszukuniba temették háborús bűnösök földi maradványait. Akihito ennek kapcsán elmondta, hogy apjával soha nem beszéltek arról, hogy miként kellene gyászolni a háborús halottakat.

Akihito, felesége, Micsiko császárné, Naruhito trónörökös és felesége, Maszako, valamint az uralkodói család több tagja társaságában szombaton 16 500 híve előtt ünnepelte születésnapját a tokiói császári palotában, amelyet csak ezen a napon nyitnak meg a nagyközönség előtt. A japán császári család az idén szeptemberben gyarapodott Akisino herceg, Akihito kisebbik fiának és Kiko hercegnőnek fiával, Hiszahitóval. Ő volt 40 óta az első fiú, aki a császári családban született, és egy nap trónra is léphet, mert a trónörökösnek egyelőre csak egy lánya van. Hiszahito születése ismét hosszú időre elnapolta a japán örökösödési törvény felülvizsgálatát, amely lehetővé tette volna, hogy nők is örökölhessék a Krizantémtrónt.