Csak az Afrikai Unió katonáiból szervezett ENSZ-békefenntartókat enged be Szudán a polgárháború sújtotta Darfúr tartományba. A szudáni kormány egyelőre nem jelezte, hogy hány ENSZ békefenntartót engedne be az országba, de az biztos, hogy nem szán jelentős szerepet a kéksisakosoknak.

Elfogadta a szudáni kormány az ENSZ dárfúri békefenntartó szerepét, a békefenntartó alakulat személyi állományát azonban az Afrikai Unió katonáival kell feltölteni és afrikai parancsnokot kell kinevezni az egység élére - jelentette be a szudáni külügyi szóvivő.

Szádek al-Magli pénteki nyilatkozatában nem pontosította, hogy a szudáni kormány hány ENSZ-békefenntartó fogadásához járul hozzá. Mindazonáltal megjegyezte, hogy a világszervezet - kartúmi elképzelés szerint - főként logisztikai segítséget nyújtana, tanácsadókkal, rendőri és katonai szakértőkkel járulna hozzá a békefenntartó misszióhoz.

Az ENSZ ennél jóval nagyobb szerepet szán a világszervezet békefenntartóinak a szudáni tartományban, ahol eddig az Afrikai Unió békefenntartói tevékenykedtek. Magli nyilatkozata viszont jól tükrözte a szudáni kormánynak egy "tisztán" ENSZ-békefenntartó alakulat Dárfúrba vezénylésével szembeni régóta tartó ellenállását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket ENSZ-kéksisakosok - több mint húszezer békefenntartó - váltsák fel Dárfúrban. Kartúm ehhez eddig nem járult hozzá, mert szerinte ez sértené afrikai ország szuverenitását.

A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben és a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében. Két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről a konfliktus 2003-as kirobbanása óta.