Egy amerikai bíró negyedmilliárd dolláros kártérítésre kötelezte Iránt. A szövetségi bíró bizonyítottnak látja, hogy az országnak köze volt egy tíz évvel ezelőtti szaúdi merénylethez, amelyben 19 amerikai katona vesztette életét.

Több mint negyedmilliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte Iránt egy amerikai szövetségi bíró másfél tucat amerikai katona egy évtizeddel ezelőtt Szaúd-Arábiában történt megölése miatt. Royce Lamberth bíró pénteken kihirdetett ítéletében 254,4 millió dolláros kártérítést ítélt meg a több mint négy éve kezdődött peres eljárás lezárásaként.

1996 júniusában az amerikai légierő 19 tagja halt meg egy szaúd-arábiai pokolgépes merényletben: a terroristák a Khobar közelében lévő dahrani légitámaszpont lakóépületeinél robbantották fel teherkocsiba rejtett pokolgépüket, azoknál az épületeknél, ahol a támaszponton lévő amerikai személyzet lakott.

Az ítélet szerint a kártérítést 17 áldozat családtagjainak kell megfizetni. Lamberth bíró döntése meghozatalakor jelentős részben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozásának eredményeire támaszkodott. A bíró bizonyítottnak látta, hogy a merényletben felhasznált robbanóanyagot az Irán támogatását élvező Hezbollah síita szervezet és az iráni Forradalmi Gárda által a libanoni Bekaa-völgyben működtetett táborban állították össze, a robbantást pedig a Forradalmi Gárda egyik tábornoka által toborzott személyek hajtották végre.