Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a Nyugatnak bele kell törődnie, hogy együtt kell élnie az atomenergiát hasznosító Iránnal. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedéseket elrendelő határozatát papírfecninek nevezte, és azt mondta, hogy az azt elfogadó országok vezetői utólag majd megbánják döntésüket.

"Tetszik, nem tetszik, Irán 'nukleáris ország' és a Nyugat érdeke, hogy együtt tudjon élni vele - mondta vasárnap az iráni elnök, aki az 1980-1988-as iraki-iráni háború veteránjai előtt beszélt a volt amerikai nagykövetségen Teheránban. Kijelentette, hogy hamarosan meg fogják bánni voksukat azok az országok, amelyek támogatták a BT-határozatot. Meg akarták ijeszteni a népet, az irániak azonban nem nyugtalankodnak a határozat miatt és  februárban meg fogják ünnepelni az ország nukleáris vívmányait - mondta. Ahmadinezsád nem pontosította, hogy mit is ünnepelnek majd.

Az államfő úgy vélekedett: a Nyugat a szankciók elrendelésével elvesztette esélyét arra, hogy helyreállítsa kapcsolatait Iránnal. "Sajnálom Önöket, hogy elvesztegették a barátság megteremtésének lehetőségét az iráni nemzettel. Tudhatnák, hogy semmilyen kárt nem képesek Iránnak okozni" - tette hozzá Mahmúd Ahmadinezsád.

Teherán vasárnap megkezdi 3000 urándúsító centrifuga telepítését Natanzban, válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa előző nap elfogadott, szankciókat elrendelő határozatára - közölte Ali Laridzsáni atomügyekben illetékes iráni főtárgyaló a Kajhan című konzervatív teheráni napilapnak nyilatkozva.

A szombaton egyhangúlag elfogadott BT-határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz előállítására, atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek gyártásására. A tilalom vonatkozik az ilyen anyagok és technológiák iráni importjára is. A BT-határozat befagyasztja olyan kulcsfontosságú vállalatok és magánszemélyek vagyonát, amelyek, illetve akik részt vesznek az iráni nukleáris programban, és szerepelnek az ENSZ listáján.