A sanyargó gyerekekről szólt a pápai mise

2006.12.25. 10:53

Többmillióan követték az élő adásban közvetített vasárnapi éjféli misét, amit XVI. Benedek pontifikált a Vatikánban Jézus születésének emlékére. A pápa a sanyarú sorsú gyerekek védelmében beszélt, illetve felhívta a hívők figyelmét arra, hogy a sok ajándék mellett ne feledkezzenek meg a legfontosabb ajándékról: önmagukból is adjanak valamit a többieknek.

A gyermekek méltóságának tiszteletben tartására szólította fel a világot a vatikáni Szent Péter bazilikában bemutatott karácsonyi éjféli miséjén XVI. Benedek pápa. Jézusnak egy betlehemi istállóban való megszületésével "Isten a gyermekek iránti tiszteletre tanít bennünket" - mondta a katolikus egyházfő az éjféli misén, amelyet 36 bíboros részvételével pontifikált a bazilikában jelen lévő több ezer, és a televíziós közvetítés révén, a szertartást világszerte követő több millió hívő előtt.

A keresztények által Isten fiaként tisztelt Jézus születését ünneplő szertartást 47 ország 73 televíziója közvetítette élőben. "A betlehemi gyermek tekintetünket mindazon gyermekek felé fordítja, akik világszerte szenvednek, akiket kihasználnak, akik megszülettek vagy nem születtek meg" - tette hozzá a pápa arra utalva, hogy a katolikus egyház ellenzi az abortuszt.

A 79 éves XVI. Benedek, akinek ez volt pápasága második karácsonyi éjféli miséje, megemlékezett azokról "a gyermekekről, akik katonaként szolgálnak az erőszak világában", akiknek koldulniuk kell, "akik nyomortól és éhségtől szenvednek", akik "nem ismerik a szeretetet". "Imádkozzunk azért, hogy Isten szeretetének fénye borítsa be ezeket a gyermekeket. Kérjük Istent, segítsen bennünket, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a gyermekek méltóságának tiszteletben tartásáért" - mondta a pápa.

XVI. Benedek szólt arról, hogy a karácsony az ajándékok ünnepévé vált, annak emlékére, hogy az Isten önmagát ajándékozta az embereknek. "A számos vásárolt és kapott ajándék között ne feledkezzünk meg az igazi ajándékról: magunkból adjunk valamit egymásnak" - kérte a katolikus egyházfő. A Szent Péter téren elmondott hagyományos vasárnapi úrangyala imájában XVI. Benedek az emberi élet értékét hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK