Heves tűzharcban végeztek az orosz hatóságok Ramazan Tokovval, akit a moszkvai házrobbantások fő gyanúsítottja legközelebbi bűntársának tartanak. A férfi több társával egy lakótelepi lakásban rejtőzködött Cserkeszföldön.

Az orosz biztonsági erők heves tűzharcban megölték vasárnap Ramazan Tokov körözött terroristát, az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóházrobbantások fő gyanúsítottjának, Acsemez Gocsijajevnek a legközelebbi bűntársát.

A biztonsági erők a kaukázusi Karacsáj- és Cserkeszföld autonóm terület fővárosában, Cserkesszkben rohamoztak meg egy lakótelepi lakást, amelyben Tokov és két társa rejtőzködött. A hatóságok megadásra szólították fel őket, ám a fegyveresek elkeseredett ellenállást tanúsítottak és tüzet nyitottak a különleges alakulatokra.

A tűzharc végeztével a lakásban holtan találták a 25 éves Tokovot, aki az orosz hatóságok szerint Gocsijajev banditavezér közvetlen alárendeltje volt. Az akció során elfogták a "szárnysegéd" két társát, köztük Gocsijajev cserkeszföldi bújtatóját. Az ostrom közben kiégett lakásban sok automata fegyvert és lőszert találtak.

Az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálat cserkeszföldi illetékesei szerint a lakóházrobbantások miatt 2005 augusztusa óta nemzetközi körözés alatt álló Tokovnak bizonyosan köze volt a cserkeszföldi biztonsági erők és ottani muzulmán vallási vezetők elleni terrorcselekményekhez is. A hatóságok szerint az antiterrorista akcióban nem sérült meg civil, és a biztonsági erőknek sem volt vesztesége.