Az iráni parlament megkezdte egy olyan tervezett törvény vitáját, amely kötelezné az iráni kormányt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel folytatott együttműködésének felülvizsgálatára. "Ha szükséges, Irán bármilyen fegyvert felhasznál önmaga védelmére" - közölte egy iráni miniszter.

Teherán "önvédelmi fegyverként" használhatja olajexportjának ügyét az atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi vitában - mondta a félhivatalos Fars hírügynökségnek az ország olajipari minisztere. "Ha szükséges, Irán bármilyen fegyvert felhasznál önmaga védelmére" - közölte Kazem Vaziri-Hamaneh. Felszólította az európai országokat: "tartózkodjanak a helytelen döntésektől", ha azt akarják, hogy az iráni olajexport folyamatos maradjon.

Kedden az iráni parlament megkezdte egy olyan tervezett törvény vitáját, amely kötelezné az iráni kormányt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) folytatott együttműködésének felülvizsgálatára. Erre azután került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton Irán elleni szankciók bevezetéséről fogadott el határozatot, mivel Teherán nem hajlandó felfüggeszteni urándúsító programját.

A hivatalos parlamenti ülés előtt a képviselők részt vettek egy zárt ajtók mögötti tanácskozáson Manusehr Mottaki külügyminiszterrel, s megvitatták a BT határozatát, illetve Irán arra adandó válaszát. Egyes képviselők szorgalmazták a vitában, hogy a tervezett törvény megfogalmazása legyen keményebb, mint a jelenleg vitatott törvényjavaslatban. Egyesek azt követelték, hogy a jogszabály konkrétan és egyértelműen tiltsa meg a NAÜ ellenőreinek jelenlétét az országban.