Elhunyt Gerald Ford volt amerikai elnök

2006.12.27. 7:08

Kedden, 93 éves korában elhunyt Gerald Ford volt amerikai elnök, aki a legmagasabb kort érte meg egykori elnöktársai közül. Az 1974-ben a Watergate botrányt követően az USA élére kerülő Ford volt az egyetlen, akit sem alelnöknek, sem elnöknek nem választottak meg, mégis feljutott a legmagasabb posztra.

Kilencvenhárom éves korában meghalt Gerald Ford volt amerikai elnök. A hírt felesége jelentette be kedden. Gerald Ford volt az Egyesült Államok 38. elnöke, és az egyetlen, aki nem választással került az ország élére: a Watergate-botrány miatt lemondott Richard Nixon helyére került a Fehér Házba, ám előtte az alelnöki poszra sem választással került: az adócsalás vádja miatt 1973-ban lemondott Spiro Agnew helyére kinevezték.

A nebraskai születésű Fordot eredetileg ifjabb Leslie Lynch Kingnek hívták, ám szülei elváltak, és anyja újraházasodása után nevelőapjának a nevét vette fel. Az egyetemet kiemelkedő amerikaifutball játékosként végezte Michiganben, majd a Yale-en szerzett jogi diplomát. A második világháborúban a haditengerészetnél szolgált. 1948-ban került be először az amerikai törvényhozásba. 

Elnöksége alatt vonultak ki az amerikaiak Vietnamból, ő írta alá a Helsinki Egyezményt, ám az USA-ban egyre erősödő inflációt és gazdasági pangást nem tudta megfékezni, kormányzását a Kongresszus demokrata többságe sem segítette. 1976-ban ki is kapott az elnökválasztáson a demokrata Jimmy Cartertől. Elnökként kétszer is merényletet kíséreltek meg Ford ellen, 1975-ben egy három hetes periódus alatt két nő is megpróbálta lelőni - sikertelenül.

Fordot 2006 januárjában tüdőgyulladással kezelték, augusztusban két szívműtéten is átesett a Minnesota állambeli Rochesterben. Eddig ő a legmagasabb kort megért volt amerikai elnök, jóllehet Ronald Reagan is betöltötte már a 93-at, amikor elhunyt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK