Már tízen haltak meg a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusától Egyiptomban, a Nílus-deltában. A hatóságok megkísérlik elszigetelni a fertőzést, ezért a környéken leöltek minden szárnyast, a fertőzöttek családtagjait pedig megfigyelés alatt tartják.

Madárinfluenzában halt meg szerdán egy 26 éves férfi Egyiptomban, s ezzel tízre emelkedett a veszélyes kór halálos áldozatainak száma az arab országban a kairói egészségügyi tárca bejelentése szerint. Előzőleg, vasárnap egy 30 éves nő, majd hétfőn egy 15 éves lány hunyt el Kairóban ugyanebben a betegségben.
   
Mindhárom áldozat egy népes, 33 tagú családhoz tartozott, amely falusi házában kacsákat nevelt, s a szárnyasok jó része megbetegedett és elpusztult. A házban lakók közül eddig hárman fertőződtek meg az emberre veszélyes H5N1 vírussal, őket még a múlt héten egy kairói kórházba vitték kezelésre, a család többi tagját pedig szigorú orvosi ellenőrzés alatt tartják.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium korábbi bejelentése szerint a Nílus-delta egyik falujában lokalizálták a fertőző gócot, a környéken található gazdaságokban minden szárnyast leöltek, és a körzetet fertőtlenítették. Indonézia és Kína után Egyiptom a harmadik ország, ahol a legtöbben fertőződtek meg a H5N1 vírussal.