Tíz évig etette a kanadai hatóságokat az orosz kém

2006.12.27. 11:44

A feltételezések szerint álnéven, hamis személyazonosító iratokat használva kémkedett tíz éven át Kanada ellen az a férfi, akit kedden toloncoltak ki az észak-amerikai országból - írja a BBC. A férfi állítólag orosz kém, erre utal az is, hogy Oroszország állította ki azokat a papírokat, amikkel elhagyhatta Kanadát.

Oroszországnak való kémkedés vádjával utasítottak ki egy férfit Kanadából - írja a BBC. A kanadai hatóságok szerint a Paul William Hampel nevet használó férfi 10 éven át hamis személyazonosság leple alatt jelentett Moszkvának az észak-amerikai országról.

A férfit - akit kedd reggel toloncoltak ki - november közepén kapták el a montreáli repülőtérel, amikor hamis személyazonosító iratokkal próbálta elhagyni Kanadát. Elfogásakor 3 útlevél, 3 mobiltelefon és egymillió forintnyi készpénz volt nála különböző valutákban.

A kémkedéssel gyanúsított férfi elismerte a bíróságon, hogy orosz állampolgár, cserében a bíró lehetővé tette, hogy valós személyazonossága titokban maradjon. Az orosz hatóságok kiállították a szükséges iratokat, hogy a férfi visszatérhessen Oroszországba.

A mostani kitoloncolás az elmúlt 10 év első kémbotránya Kanadában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK