Az etióp hadsereggel megtámogatott szomáliai kormányhoz hű fegyveresek előrenyomulása miatt "taktikai okokból" elhagyták Mogadishut az iszlamista harcosok. A fővárost több hónapja ellenőrzése alatt tartó Iszlám Bíróságok Tanácsa és a gyakorlati hatalommal nem rendelkező kormány között december közepén robbant ki újabb harc.

A szomáliai iszlámista mozgalom fegyveresei elhagyták csütörtökön a fővárost, Mogadishut, ami után a kormányerők oldalán álló klánok milicistái ellepték az utcákat. Sharif Ahmed sejk, az Iszlám Bíróságok Tanácsa szervezet vezetője megerősítette az al-Dzsazíra televíziónak, hogy visszavonultak a fővárosból, de hozzátette, hogy csak taktikai megfontolásból.

Az etióp és a szomáliai kormányhadsereg egyesített erői már szerdán 30 kilométerre megközelítették a fővárost, és két fronton - északról és északkeletről - haladtak felé. Mogadishu északi részén nehézfegyverek lövései hallatszottak csütörtök reggel egy tudósító szerint. Szemtanúk pedig elmondták, hogy az iszlám harcosok egy része, mielőtt elhagyta a fővárost, fosztogatta az iszlám bíróságok épületét és bírósági tisztségviselők otthonát.

A szomáliai és az etióp kormánycsapatok szerdán visszafoglalták az iszlámistáktól Jowhart, az utolsó stratégiai jelentőségű települést a fővároshoz észak felől vezető úton. A harcok egy héttel ezelőtti kezdete után az elmúlt három napban több frontszakaszon is előrenyomultak.

Alpha Oumar Konaré, az Afrikai Unió elnöke szerdán felszólította Etiópiát, hogy azonnal vonja ki erőit Szomáliából. Konaré egyúttal sürgette a szomáli kormányt és az ellene harcoló Iszlám Bíróságok Tanácsát, hogy vessenek véget az ellenségeskedéseknek, és újítsák fel az Arab Liga közvetítésével folyó béketárgyalásokat, amelyek a múlt hónapban omlottak össze. Az unió küldöttsége ellátogat mindkét szembenálló szomáliai félhez a közeli napokban. A harcok beszüntetését az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozattal szeretné elérni, ám ennek megfogalmazásáról nem tudnak megállapodni a tagok. Szomália etiópiai szerint azonban az etióp-szomáliai erők addig szándékoznak ostromolni a fővárost, amíg az iszlámisták le nem teszik a fegyvert.