Legalább hárommillió muszlim vágott neki csütörtökön az éves zarándoklatnak Mekkában. A szaúdi város hatóságai tovább szigorították az előírásokat, hogy elejét vegyék az eseményt gyakran kísérő, sok halálos áldozattal járó tülekedésekenek.

Becslések szerint hárommillió ember gyűlt össze a szaúd-arábiai Mekkában a muszlimok éves zarándoklata, a háddzs alkalmából. Csak az elmúlt hétvégén másfélmilliónyian érkeztek. Az iszlám öt oszlopa egyikének számító zarándoklatot az összes muszlim - ha anyagi és fizikai képességei megengedik - legalább életében egyszer teljesíti. (A többi oszlop: a hitvallás - Allah az egyetlen isten és Mohamed az ő prófétája -, a napi ötszöri ima, az elesettek segítése - alamizsnálkodás -, és a ramadán havi böjt.)

Idén a helyi hatóságok tovább szigorították a biztonsági előírásokat, hogy megelőzzék az elmúlt években több alkalommal is kialakult tömegpánikot, amelyben több százan vesztek oda. Az előző zarándoklaton 345, 2004-ben 251 ember halt meg, de 1990-ben 1400 ember veszett oda a halálos tülekedésben.

A szaúdi hatóságok egyebek mellett korlátozták a külföldi zarándokok számát, és nagy számú rendőr, illetve polgárőr jelenlétével igyekeznek elejét venni a vallás szunnita és síita hívei közötti összetűzéseknek.

A háddzs a Dúlhiddzsa hónap (a háddzs hava) nyolcadik napján kezdődik, és hat napon át tart. Ez a nagyzarándoklat, amelynek során a hívők ellátogatnak az Arafat-hegyre, ahol egy délutánt töltenek. Ezt követően a Mekka mellett található Minába mennek, ahol megkövezik a Sátánt, amelyet három oszlop jelképez. A legtöbb zarándok a sátán megkövezése után leborotválja fejét, így tisztulva meg a bűnöktől.

A hívők a nagyzarándoklat előtt és után is teljesítik a kiszarándoklatot: ekkor négyszer gyorsan, majd majd háromszor közelebbről és lassabban az óramutató járásával ellentétesen kerülik meg a Kába követ. Ezután hétszer teszik meg az utat oda-vissza a Szafa- és a Marva-hegy között.

A legtöbb probléma a Sátán megkövezésekor szokott előfordulni, amikor az emberek tülekedve igyekeznek az oszlopok közelébe férkőzni, hogy egy-egy követ, kavicsot vethessenek rájuk.