Új béketervet dolgozott ki saját elmondása szerint Cipi Livni izraeli külügyminiszter, olyant, amely - úgy gondolja - azokra a kérdésekre is megoldást nyújt, amelyeken az eddigi tárgyalások zátonyra futottak. A palesztinok elutasították a tervet, amelynek létezését az izraeli kormányfő hivatala cáfolja.

A kétállamos megoldást nyújtó terv "részletesen kidolgozott, s alkalmazásra kész" - mondta a külügyminiszter egy vele készült, a Háárec című izraeli újság heti mellékletében megjelent interjúban. A tervezet "átfogó megoldást kínál a palesztin nép gondjaira és a menekültproblémára" - hangoztatta. A miniszter igennel felelt arra a kérdésre, hogy a Ciszjordánia és Izrael között kígyózó, még épülő fal kiindulópont lehet a két leendő államterület közötti határ megrajzolásához.

Jasszer Abed Rabbo, Mahmúd Abász palesztin elnökhöz közel álló vezető palesztin politikus - a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja - elutasította, hogy a fal nyomvonala mentén húzzák meg egy leendő palesztin állam határait. Mint mondta, ha egy előterjesztés ezt tartalmazná, a maguk részéről az egészet elutasítanák, "mert a fal az (izraeli) expanzió eszköze, két részre szakítja Ciszjordániát, és elszigeteli Jeruzsálemet Ciszjordánia többi részétől".

Ehud Olmert izraeli kormányfő hivatalának egy magas beosztású tisztviselője a Háárec-cikk ellenére határozottan cáfolta, hogy új békekezdeményezés lenne az asztalon, mondván, a külügyminiszter asszony "még maga sem tud arról, hogy neki lenne egy új béketerve".

Az izraeli-palesztin béketárgyalások a 2001 januári tábai konferencia óta holtponton vannak.