Nyilvánossá teszik a francia UFO-aktákat

2006.12.31. 11:05

Franciaország január végén az interneten megnyitja eddig titkos UFO-archívumát. Az azonosítatlan repülési jelenségekkel foglalkozó szakértő szerint azonban nem érdemes szenzációt várni.

A francia űrkutatási központ 70 évvel az első UFO-megfigyelés után online módon teszi hozzáférhetővé archívumát. Jacques Patenet, aki a francia tudományos kutatásokat összehangoló CNES-en belül az azonosítatlan repülési jelenségek felelőse, az egyik német lapnak nyilatkozva azonban óvott az eufóriától.

A Die Welt online változata szerint a francia szakértő úgy vélte: sok rajongó illúziókat táplál az archívummal kapcsolatban. Ebben több mint 3000 olyan akta található, amelyeket a csendőrség állampolgári bejelentés alapján nyitott a nem azonosított égi jelenségekről. A neveket adatvédelmi okokból kitörölték a mintegy 100 ezer oldalnyi szövegből.
   
Patenet szerint nem szabad szenzációt várni, egyébként is, a legkülönlegesebb eseteket UFO-kutató egyesületek már nyilvánosságra hozták. Nagy-Britanniában a védelmi minisztérium májusban tett közzé egy éveken át titokban tartott UFO-jelentést. Ebben az állt, hogy 30 év
alatt a számos UFO közül, amelyet a brit légtérben megfigyeltek, egyik sem bizonyult valódi repülő csészealjnak. Igen gyakran színes fényekről és formákról volt csak szó.
   
Franciaországban az első megfigyelés 1937-ben volt, az ötvenes évek óta pedig jelentősen nőtt az észlelni vélt UFO-k száma. 1977-ben a CNES létrehozott egy kutatócsoportot, amely számos bírálatot kapott, amikor vezetője, Jean-Jacques Velasco nyilvánosan elismerte, hogy hisz a földön kívüliek létezésében. A feljegyzett jelenségek 13,5 százalékára a kutatások ellenére sem sikerült magyarázatot találni, vagyis valóban "azonosítatlannak" minősülnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK