Négy magyar sérült a bangkoki robbantásokban

2006.12.31. 19:35

Magyar sérültjei is vannak a szilveszterező Bangkokban történt robbantássorozatnak. Az összesen kilenc detonációnak két halálos áldozata és 34 sérültje van. A magyar sebesültek közül egy nő állapota súlyos.

Összesen kilenc pokolgép robbant vasárnap a thaiföldi fővárosban, öt helyi idő szerint kora este (közép-európai idő szerint délben), majd újabb négy éjfél körül (közép-európai idő szerint késő délután). A robbanássorozatban ketten életüket vesztették, és 34 ember megsebesült - köztük négy magyar állampolgár.

A magyar sérültek közül egy nő állapota súlyos: az egyik lábán olyan súlyos sebeket szenvedett, hogy az orvosok azért küzdenek, hogy ne kelljen amputálni a végtagot. Balogh András bangkoki nagykövet szerint a sebesültet a thaiföldi főváros egyik legelőkelőbb klinikáján műtik. A műtét valószínűleg több órát vesz igénybe. A magyar nagykövet a helyszínen várja az operáció kimenetelét, amelyet az egyik legfelkészültebb thaiföldi specialista vezeti. Az orvosok 50 százalékos esélyt adnak arra, hogy megmentik a sérült lábát. A műtétet a végtagok megmentésének egyik.

A további három magyar sérült közül kettőt már kiengedték a kórházból, miután ellátták sebeiket. A harmadik a karján sebesült meg, őt valószínűleg még egy napig kezelik.

A kora esti robbantások közül a egyik Bangkok központjában, a győzelmi emlékmű mellett történt egy bevásárlóközpont előtti buszmegállóban. Itt 15-en sebesültek meg. Egy másik pokolgép 3 kilométerrel távolabb, az óvárosban lépett működésbe. A armadik - amely öt embert sebesített meg, köztük egy tízéves gyereket - a kikötő közelében egy piacon robbant.

Az éjjeli robbantásoknak hét sebesült áldozata van, köztük hat külföldi. A magyar állampolgáron kívül két szerb, két brit és egy amerikai sérült meg. Az egyik sérültnek - egy nőnek - helyi televíziós híradások szerint a robbanás letépte a lábát.

A merényletek után szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Bangkokban, de nem tört ki pánik. Szonti Bunyaratglin tábornok, a Thaiföldet a szeptember 19-i államcsíny óta irányító katonai junta vezetője Bangkokba vezényelte a katonaságot, hogy a rendőrség segítségére legyenek a rend fenntartásában. Szurajud Csulanon miniszterelnök válságtanácskozásra hívta a katonaság és belügyminisztérium magas beosztású tisztségviselőit. A fővárosban lefújták a tervezett újévi ünnepségeket.

Egyelőre nem lehet tudni, kik állnak a merénylet mögött, de a rendőrség néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, lehetséges, hogy muszlim terroristák megpróbálják megzavarni az újévi ünnepet. A szélsőségesek akcióikat eleddig jobbára Thaiföld többségében muszlimok lakta déli vidékére - Malajziával szomszédos három ottani tartományra - összpontosították. Az elmúlt három évben több mint 1800 ember esett áldozatul az erőszaknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK