Bugár Béla elvesztette pártelnöki címét

Vágólapra másolva!
Leváltotta a párt alapítása óta pártelnökként tevékenykedő Bugár Bélát a Magyar Koalíció Pártjának tisztújító közgyűlése. Az új elnök, Csáky Pál tiszteletbeli elnöki címet ajánlott a leköszönő politikusnak, Bugár azonban kijelentette, hogy nem vállal többé tisztséget a szlovákiai magyar pártban.
Vágólapra másolva!

Tizennégy szavazati többséggel Csáky Pál eddigi alelnököt, volt miniszterelnök-helyettest választotta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) új elnökévé szombaton a Révkomáromban ülésező tisztújító közgyűlés 324 küldöttje. A döntés jelentős fordulatnak számít, hiszen sokáig úgy tűnt, hogy a leváltott Bugár Bélának nem is lesz kihívója a választáson.

Csáky Pál alig több mint egy héttel az MKP nyolcadik közgyűlése előtt jelentette be, hogy korábbi szándékával ellentétben elszánta magát, és indul az elnöki címért. Az új pártelnök a választás előtt azzal vádolta vetélytársát, hogy azt a háttérből egy gazdasági lobbi irányítotja. Bugár határozottan cáfolta a gyanúsítgatást, és Csáky sem állt elő bizonyító erejű tényekkel, de állítását azzal próbálta megerősíteni, hogy a lobbi létezése, befolyása - szerinte - hosszú ideje nyílt titok.

Székfoglaló beszédében Csáky tiszteletbeli elnöki tisztséget ajánlott a párt fennállása óta pártelnökként jelentős érdemeket szerzett Bugár Béla számára. A politikus hasonló gesztust gyakorolt Duray Miklós felé, akinek eddigi tisztségét, a párt ügyvezető alelnöki posztját az alapszabály módosításával a közgyűlés szombaton megszüntette.

Bugár Béla ugyanakkor leköszönő beszédében bejelentette, hogy a továbbiakban nem vállal tisztséget az MKP-ban. Mint mondta, képviselői megbízatásának lejártakor, három év múlva 52 éves lesz, és gondolnia kell a jövőjére, nyugdíjas korára is.

A leköszönő pártelnök döntése előre látható volt, hiszen Bugár már a közgyűlés első felében jelezte: ő eleve csakis elnöknek jelöltette magát, ezért ha nem győz, kivonul a pártvezetésből. "Én a szavamat még soha nem változtattam meg, ezután sem fogom. Egyenes a derekam!" - mondta Bugár, aki 1998-tól, az MKP megalakulása óta állt az egyetlen szlovákiai magyar párt élén.

A jelentős fordulat ellenére a küldöttek higgadtan vették tudomásul a közgyűlés döntését. Csáky székfoglalója nagyobb tapsot kapott, mint Bugár leköszönő beszéde, mivel a távozó elnök nehezen titkolta, hogy sérelmet érez.