Elvesztette a kapcsolatot a légiirányítással hétfőn egy utasszállító repülőgép, amely az indonéziai Jáva és Szulavézi szigetek között közlekedett. Az eltűnt repülőgép egy Boeing 737-es, 96 utas van a fedélzetén, köztük 11 gyermek, valamint hat főnyi személyzet. Az Adam Air légitársaság ügyvezető igazgatója közölte: egyelőre nem tudják mi történt a géppel.

A repülőgép helyi idő szerint délután egy órakor - közép-európai idő szerint reggel hét órakor - szállt fel a kelet-jávai Szurabaja városából, hogy a két órányi repülőútra lévő szulavézi Manado városába repüljön. Egy órával a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat - közölte az indonéz közlekedési minisztérium illetékese a rádióval. Hozzátette, hogy az utasszállítón négy órányi repülésre való üzemanyag van.

Hatta Radjasa indonéz közlekedési miniszter később mentőalakulatok útnak indításáról tájékoztatta a sajtót, ugyanis vészjelzéseket fogtak Szulavézi (Celebesz) központi részéről, ahol reményeik szerint túlélőket találhatnak. "Reménykedjünk, hogy a gép kényszerleszállást hajtott végre" - mondta a miniszter az indonéziai el-Sinta rádiónak.

Tavaly a légitársaság egy gépén elromlott a navigációs rendszer, elvesztették a kapcsolatot a légi irányítással, és emiatt a pilóta kényszerleszállást hajtott végre Szulavézi szigetén.

Az Adam Air magántulajdonban lévő, jakartai központú légitársaság 2003 óta működik, elsősorban belföldi járatokat üzemeltet, de Boeing típusú repülőgépekből álló flottája Malajziába és Szingapúrba is visz utasokat.