Jobban van az a magyar nő, aki súlyosan megsérült a bangkoki robbantásokban. A merényletek másik három magyar sebesültje kedden hazatér Magyarországra. A thaiföldi kormányfő szerint feltehetően a posztjáról szeptemberben eltávolított előző miniszterelnök támogatói követték el azt a merényletsorozatot, amely három embert megölt, 38-at - köztük négy magyart - pedig megsebesített. A külföldi kormányok felszólították polgáraikat, hogy ne hagyják el szállodájukat.

Megmentették annak a magyar állampolgárságú nőnek a lábát, akit helyi idő hétfőn műtöttek meg a thaiföldi fővárosban - közölte Balogh András bangkoki nagykövet. A nő vasárnap sebesült meg súlyosan az ázsiai országban végrehajtott robbantások egyikében. Ezt követően egy előkelő bangkoki klinikára szállították, ahol több órán át tartó operációt hajtottak végre rajta az egyik legfelkészültebb thaiföldi specialista vezetésével - mondta el a magyar külképviselet vezetője, hozzáfűzve, hogy a betegen újabb műtétet hajtanak végre, és még egy ideig a bangkoki kórházban kell rehabilitáción maradnia. A robbantások három könnyebb magyar sérültje kedden hazatérhet Magyarországra. A bangkoki magyar nagykövetség hétfő esti közlése szerint a szilveszteri robbantások négy magyar sérültje közül ketten sebük ellátását követően még vasárnap elhagyhatták a kórházat, harmadik társukat - aki a karján sebesült meg - pedig hétfőn bocsátották útjára az orvosok, így ő is hazarepülhet kedden. Balogh András elmondta, hogy a robbantásokban sérülést szenvedett összesen négy magyar hozzátartozóit értesítették a rokonaikat ért balesetről.

A szilveszteri ünnepségre készülő Bangkokban kilenc pokolgéppel hajtottak végre terrorcselekményt. A merényletsorozatban hárman meghaltak, 38 ember sebesült meg, kilencen külföldiek voltak, köztük négy magyar.

A hadsereg által kinevezett thaiföldi kormány hétfőn azt közölte, hogy feltehetően a posztjáról szeptember közepén eltávolított előző miniszterelnök, Thakszin Sinavatra támogatói követték a robbantássorozatot. "A különböző titkossszolgálatoktól kapott, bizonyítékokon alapuló értesülések arra utalnak, hogy (a merénylők) politikai hatalmukat elveszető csoportokból kerültek ki" - mondta a sajtótájékoztatóján Szurajud kormányfő, közvetve cáfolva azokat a feltételezéseket, amelyek szerint muzulmán lázadók lehettek a merénylők. Hozzátette, hogy egyelőre még nem tudják megmondani, hogy konkrétan milyen csoport követte el a merényleteket. Azt azonban nem árulta el, hogy milyen bizonyítékok utalnak a robbantások politikai összefüggéseire. Az exminiszterelnök nem sokkal később ügyvédje útján határozottan tagadta, hogy köze lenne a merényletekhez, és óva intette utódját az elsietett következtetésektől. Thakszin Sinavatra volt kormányfőt tavaly szeptember 19-én, vértelen katonai puccsal távolították el hatalmából.

Külföldi kormányok felszólították a thaiföldi fővárosban tartózkodó állampolgáraikat, hogy ne hagyják el szálláshelyeiket a Bangkokban elkövetett robbantássorozat után. "Fennáll a további támadások lehetősége a következő napokban. Felszólítjuk az ausztrálokat, hogy kerüljék a szükségtelen utazást Bangkokban" - olvasható az ausztrál nagykövetség internetes honlapján. A bangkoki amerikai és a brit nagykövetség szintén arra szólította fel a délkelet-ázsiai államban tartózkodó amerikaiakat és briteket, hogy kerüljék a nyilvános rendezvényeket és legyenek különösen éberek a thaiföldi fővárosban és környékén utazván. "További támadások lehetősége áll fen a következő napokban. A brit állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy további figyelmeztetésig ne járkáljanak Bangkokban, hacsak nem szükséges" - olvasható a brit nagykövetség felhívása.