Befejezettnek nyilvánította a baszkföldi békefolyamatot a spanyol kormány három nappal azután, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet súlyos robbantásos merényletet követett el a madridi repülőtéren.

Az ETA-val kezdett békefolyamat "összeomlott, véget ért, befejeződött" - jelentette ki kedden Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter.

Nem sokkal korábban José Blanco, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) elnökségi tagja szintén úgy nyilatkozott, hogy José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök kormánya minden kapcsolatot megszakított a szakadár szervezettel. "Az erőszakkal nem lehet párbeszédet folytatni és párbeszéd nélkül nincs békefolyamat" - mondta a párt második embere.

"A békefolyamat összeomlott, mert az ETA így akarta" - hangsúlyozta a politikus és hozzátette: a szocialista kormány minden politikai erővel tanácskozást kezd a terrorizmussal szembeni egységes cselekvés érdekében. A konzultációk jövő kedden kezdődnek meg a belügyminiszter vezetésével.

A spanyol hatóságok szerint szinte teljesen szertefoszlott annak lehetősége, hogy még életben előkerülhet a madridi repülőtér felrobbantott gépkocsi-parkolójának romjai alól a két eltűnt ecuadori férfi.

A merényletet múlt szombaton követték el az ETA nevében a madridi repülőtér 4-es termináljának ötemeletes parkolóházában, amely nagyrészt összeomlott. A detonációban 26-an megsérültek, a két ecuadorit eltűntként tartják nyilván - ők feltehetően két külön gépkocsiban aludtak a parkolóházban.

Alfonso del Alamo, a madridi katasztrófavédelem vezetője spanyol rádióknak kedden úgy nyilatkozott, hogy a törmelék alatt hiányoznak az emberi élet feltételei, ráadásul a robbantáskor több mint 1000 Celsius-fok uralkodhatott az épületben, amit képtelenség túlélni. Alamo 25-35 ezer tonna közé tette a parkolóház összeomlása után elszállítandó omladék tömegét, amelyből eddig kétezer tonnát sikerült eltüntetni a helyszínről.

Megjegyezte azt is, hogy az ötemeletes épület nagy részét romba döntő detonáció több tucat méterre is elröpíthette a két ecuadori autóját arról a helyről, ahol leparkoltak. Joan Mesquida rendőrparancsnok mindazonáltal arról számolt be, hogy a tűzoltók "már többé-kevésbé lokalizálták azokat a területeket", ahol a két eltűnt személy autói vannak a törmelék alatt, s megtalálták annak a furgonnak az első darabjait is, amelybe a merénylők a robbanóanyagot rejtették.

Biztosítási szakértők szerint a tízmillió eurót is meghaladja a merényletben keletkezett kár értéke, több mint ezer gépkocsi semmisült vagy rongálódott meg. Carlos Lamela spanyol építész, aki a brit Richard Robertsszel együtt tervezte a terminált, ugyanakkor 30-40 millió euróra becsüli a károk nagyságát.

A robbantással az ETA egy kilenc hónapos - mindeddig a legígéretesebb - tűzszünetet rúgott fel. Amennyiben a két ecuadori holtan kerül elő, ők lesznek az ETA első halálos áldozatai 2003 májusa óta.