Csütörtökön akasztják Szaddám társait

2007.01.03. 12:59

Csütörtökön hajtják végre a halálos ítéletet Szaddám Huszein egykori iraki elnök két ugyancsak halálra ítélt vádlott-társán. Eközben Irakban örizetbe vették azt a tisztviselőt, aki telefonjával rögzítette Szaddám Huszein kivégzését. Kiderült az is: a kötéllel a nyakában imádkozó Szaddám kivégzése kis híján meghíúsult az őt kiáltozva szidalmazó őrök miatt.

Csütörtökön hajtják végre a halálos ítéletet Szaddám Huszein két volt vádlott-társán. A kivégzett exdiktátor féltestvérét, Barzán at-Tikríti volt hírszerzési főnököt és Avad al-Bandart, az egykori forradalmi bíróság elnökét ugyancsak felakasztják - közölte egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás. A két férfit együtt ítélték halálra Szaddám Huszeinnel, akit szombaton végeztek ki. Eredetileg úgy volt, hogy a két másik vádlottat vele együtt akasztják, ám ettől elálltak a hatóságok.

Eközben Irakban őrizetbe vették azt a tisztviselőt, aki mobiltelefonjával rögzítette Szaddám Huszein kivégzését. A felvételt a kivégzést felügyelő egyik tiszt vette fel. Az internetre is felkerült felvétel botrányt robbantott ki. A felvételről kiderül, hogy a kivégzésnél jelenlévők közül többen jelszavakat kántáltak és szidalmazták az exelnököt, miközben ő már kötéllel a nyakában imádkozott. Az iraki közszolgálati televízió is bemutatott egy húsz másodperces anyagot a kivégzés előkészületeiről, de magáról az akasztásról nem, és hangok sem hallatszottak rajta.

Majdnem meghiúsult a kivégzés

Az egyik ügyész beszámolója szerint -, aki hivatalból nézte végig az akasztást - két magas rangú kormány-tisztviselőnél is volt mobiltelefon az ítélet végrehajtásakor, jóllehet nem lett volna szabad ilyen eszközöket bevinni a helyiségbe. Munkisz al-Farún hangja is hallható a felvételen, amint csitítani próbálja a Szaddámot szidalmazókat, és azzal fenyegetőzik, hogy elhagyja a helyiséget. Ezzel meg is akadályozhatta volna Szaddám kivégzését, mivel a törvény előírja az ügyészség képviselőjének jelenlétét, ellenkező esetben nem hajtható végre az ítélet.

Eközben a néhai iraki diktátor egyik ügyvédje a kivégzés körülményeinek kivizsgálását kérte az ENSZ főtitkárától. A francia Emmanuel Ludot Ban Ki Mun főtitkárnak írt levelet, amelyben ENSZ-vizsgálóbizottság felállítását kérte, az "elveket tekintve" tűrhetetlen körülmények között végrehajtott ítélet miatt. Az ügyvéd szerint Szaddámot golyó által kellett volna kivégezni és elítélte, hogy filmfelvételek készültek az akasztásról, amelyek sértették az elítélt méltóságát.

Bajban a főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székházában tartott sajtóértekezletén kijelentette: a világszervezet minden tagállamának saját hatáskörben kell döntenie a halálbüntetés alkalmazásáról. A főtitkár szerint Szaddám Huszein felelős az iraki nép ellen elkövetett szörnyű bűntettekért, ezért soha nem szabad megfeledkezni áldozatairól.

A főtitkár ezzel a nyilatkozatával munkába lépésének már első napján bajba került ugyanis ezzel megkérdőjelezte az ENSZ eddigi álláspontját a halálbüntetésről. Ban Ki Mun szóvivője szerdán igyekezett magyarázkodnia a kijelentés miatt. "Az ENSZ-politika továbbra is az, hogy a szervezet ellenzi a halálos büntetést. Ugyanakkor a törvényt más-más országokban eltérően alkalmazzák, s (a főtitkár) ezt ráhagyta a különböző országokra" - mondta Michele Montas.

Tovább mélyül a síita-szunnita ellentét

A BBC szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a Moktada asz-Szadr síita hitszónok nevét kántáló őrökről készül felvétel nyilvánosságra kerülése tovább erősítheti a vallási alapú erőszakot a síiták és a szunniták között.

Ezt támasztja alá, hogy a Szaddám Huszein kivégzése miatt feldühödött szunnita tüntetők Szamarrában ismét meggyalázták azt a síita szentélyt, amelynek felrobbantása tíz hónappal ezelőtt útnak indította a felekezeti erőszakot Irakban. A szunnita tüntetők betörtek a robbantás által megrongált szamarrai mauzóleumba, majd végigvonultak rajta egy üres koporsóval és Szaddám portréjával. A mauzóleum Ali al-Hádinak és fiának, Haszán al-Aszkárinak, a síiták tizedik és tizenegyedik imámjának szentélye.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK