Az [origo] riportsorozatot közölt karácsony után a magyar határvidékről. Szerettünk volna rövid bepillantást nyújtani a környező országok mindennapjaiba, a hétköznapi emberek életébe. Jelen cikk a riportsorozat részeit tartalmazza. Ha van kedve egy kis utazáshoz, olvassa el riportjainkat és tudja meg, merre terül el a szarvasnyúl földje, miért legyintenek Magyarországra az ukrán feketézők, hogyan köszön vissza Szerbia mindennapjaiban a zavaros közép-európai történelem és kik a láthatatlan kocsma vendégei!

Legyintenek a magyar életre az ukrán cigicsempészek

Fotó: Hajdú D. András

Lepusztult, elhasznált országnak tűnik Ukrajna, sokan mégsem vágynak Magyarországra az ott élők közül. Már nem könnyű itthon sem feketézni, nagy a drágaság, az egykor virágzó cigicsempészetnek pedig lőttek - sorolta a negatívumokat néhány helyi. Ezzel szemben Kárpátalján finom a kaja, olcsó a vodka és lélegzetelállító a táj. A Kárpátok bércei között indul az [origo] rendhagyó riportsorozata. Fedezze fel velünk a magyar határvidéket!

***

Magyarok és amerikai teke a szerb Lenin utcában

Fotó: Hajdú D. András

Szinte minden ugyanúgy néz ki a Vajdaságban, mint Magyarországon, igaz, Szerbia északi része a viszontagságos közép-európai történelem tökéletes lenyomata. Olyan vidék ez, ahol egy szerbiai szlovák pszichológus énekli magyarul az "Az a szép, az a szép" című dalt, a Lenin utcában amerikaiak által épített tekepályán pedig szerbiai magyar öregek ütik el idejüket. Csevapcsicsa, Tito és csetnikek az [origo] határvidéket felfedező riportsorozatának második részében.

***

Kínai fokhagymán nevetnek a láthatatlan kocsmában

Fotó: Hajdú D. András

Az olcsóság már csak legenda Romániában. Az [origo] határvidéket bejáró expediciója két erdélyi falut - Bedeciut és Jegenyét - keresett fel: egyikben csak románok, a másikban csak magyarok laknak. A vezetékes víz hiányán kívül közös volt bennük, hogy az EU-csatlakozás nem tartja lázban lakóikat. Jöjjön velünk a láthatatlan kocsmába és tudja meg, hogyan kerül Jegenyére kínai fokhagyma.

***

Szarvasnyúl járja a sosemvolt olaj földjét

Fotó: Hajdú D. András

Sietős falusiak, zarándokoknak szállást adó vendéglős és a titokzatos szarvasnyúl - ezek az alsó-ausztriai hegyvidék jellegzetességei. Az előregedő, egyre fogyó hegyi falvakban már csak emlékekben élnek a szilveszterező magyar turistákkal tömött buszok, a helyiek álmaiban pedig ausztrál szőlőültetvények, és sosemvolt olajkincs sejlenek fel. Utolsó állomásához ért az [origo] riportsorozata. Jöjjön velünk Ausztriába!