Új helyetteseket nevezett ki az ENSZ-főtitkár

2007.01.03. 21:43

A mexikói Alicia Barcena Ibarrát és a brit John Holmest nevezte ki igazgatási, illetve emberi jogi ügyekkel foglalkozó helyettesévé szerdán Ban Ki Mun, az ENSZ új főtitkára.

Ibarra az amerikai Christopher Burnhamet váltja az igazgatási ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettesi tisztségben, Holmes pedig a norvég Jan Egeland helyét foglalja el a humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes székében. Burnham és Egeland a múlt hónapban lemondott, december végén lejárt ugyanis felettesük, Kofi Annan ENSZ-főtitkár második ötéves megbízatása.

Ibarra előzőleg Kofi Annan hivatalát vezette, új megbízatásában pedig várhatóan a világszervezet reformjának előmozdítása lesz az egyik fő feladata. Holmes pedig előzőleg Nagy-Britannia franciaországi nagykövete volt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának - vétójoggal rendelkező - öt állandó tagállamának diplomatái töltik be hagyományosan a vezető tisztségeket a világszervezetben. Holmes révén most "Nagy-Britannáé" a humanitárius terület, kínai diplomata vezeti az ENSZ-közgyűlésekkel foglalkozó osztályt, az ENSZ genfi képviseletét pedig orosz diplomata irányítja. A francia Jean-Marie Guehenno a békefenntartó műveleteket irányító osztály élén áll; ezt a tisztséget azonban az Egyesült Államok is magáénak szeretné tudni, amiből Washington nem csinál titkot, Franciaország azonban küzd a megtartásáért.

Amennyiben ez Párizsnak sikerül, úgy az Egyesült Államok vezető ENSZ-tisztség nélkül maradna. Washington ekkor két lehetőség közül választhat: vagy a politikai ügyek - jelenleg egy nigériai ENSZ-főtitkárhelyettes által vezetett - osztályának irányítását, vagy a tájékoztatásért felelős főtitkárhelyettesi tisztséget óhajtja megszerezni. Ez utóbbit jelenleg az indiai Shashi Tharoor tölti be, aki maga is pályázott az ENSZ-főtitkári székre, de nem járt sikerrel.