Lesben várnak áldozataikra a szomáliai radikálisok

2007.01.04. 16:12

Felfegyverkezve, géppuskáit, gránátjait rejtegetve várja a szomáliai főváros lakossága az etióp támogatást élvező központi kormány visszatérését a hatalomba - írja a BBC. Sokan az anarchia kiújulásától félnek, míg az elűzött iszlám radikálisok polgárháborúval fenyegetnek, fegyvereseik pedig Mogadishu sikátoraiban lesnek áldozatokra.

A feltételezések szerint legalább 3500 iszlamista fegyveres húzta meg magát Mogadishuban, Szomália fővárosában - mondta a központi kormány belügyminisztere. A bújkáló fegyveresek csütörtökön rakétatámadást intéztek egy teherautó ellen.

A szomáliai kormány azután szerezte vissza az ellenőrzést a kelet-afrikai ország fölött, hogy a Szomáliát hat hónapja irányító fegyvereseket az etióp hadsereg segítségével elűzték csapatai.

A szomáliai kormány kapott támogatást az Egyesült Államoktól is. Az amerikai hadiflotta felvonult az ország partjainál, hogy megakadályozza az elűzött iszlamisták menekülését - írja a BBC.

A szomszédos Etiópia és Kenya megerősítette a határ-ellenőrzéseket, hogy feltartóztassák a menekülö radikálisokat. Etióp határvadászok pedig egy 600 fős fegyveres csoport után kutatnak az etióp-szomáliai határvidéken.

Az iszlamisták vezetői azt állítják, taktikai okokból adták fel a fővárost és több fontos területet. Azzal fenyegetőznek, hogy polgárháborút robbantanak ki.

A BBC szerint súlyos gondokat vetít előre, hogy a kétmilliós lakosú Mogadishuban, a legszerényebb becslések szerint is 1 millió kézifegyver van a lakosság birtokában. A többség a kormány felszólítása ellenére sem volt hajlandó beszolgáltatni gépfegyverét, gránátjait, az emberek attól tartanak, hogy az iszlamisták elűzésével visszatér az anarchia Szomáliába és valahogy meg kell védeniük magukat.

A térségben dolgozó segélyszervezetek szerint több ezren menekülnek az országból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK