Őrizetben az illegális Szaddám-videó készítője

2007.01.04. 8:30

Őrizetbe vették Irakban azt, aki az illegális mobiltelefonos felvételt készítette Szaddám Huszein kivégzéséről. Kilétét azonban nem hozták nyilvánoságra. Szemtanúk beszámolója szerint az akasztásról két magas rangú kormánytisztviselő is felvételt készített mobiltelefonjával. Egy szemtanú szerint Szaddám hóhérja Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok volt.

Az iraki hatóságok szerdán őrizetbe vették azt a személyt, aki mobiltelefonján videóra vette Szaddám Huszein egykori iraki diktátor kivégzését. Mint kiderült, az illető a kivégzést felügyelő egyik tisztviselő, akit azonban nem neveztek meg. A felvétel - amelyen hallható volt, amint szidalmazzák a nyakában a kötéllel utolsó imáját mondó egykori diktátort, és Muktada asz-Szadr síita hitszónok nevét kántálják a jelenlévők közül többen - felkerült az internetre, és hatalmas felzúdulást váltott ki az iraki szunniták körében.

Eközben felvetődött az is, hogy a hóhérok egyike Muktada asz-Szadr síita hitszónok volt, akit a kivégzés egyik szemtanúja látott, amint felveszi a hóhérkámzsát a szomszéd helyiségben. Az ar-Rijád című szaúd-arábiai lapnak nyilatkozó szemtanú szerint a kivégzésen jelen volt Abdel-Azíz al-Hakím, a legjelentősebb iraki síita szervezet, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője is.

A New York Times szerdán azt írta, hogy Munkisz al-Farún iraki ügyész szerint Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági tanácsadó volt az egyike annak a két embernek, aki mobiltelefonjával felvételt készített az akasztáson, ahol vele és a három hóhérral együtt 14 ember volt jelen. A tisztviselőket amerikai helikopterrel szállították abba a korábbi titkosszolgálati létesítménybe, ahol kivégezték a volt iraki diktátort. Az iraki ügyész később egy másik nyilatkozatában azt állította, nem vádolja semmivel a nemzetbiztonsági tanácsadót és nem látta, hogy felvételt készített volna mobiltelefonjával.

Az amerikai hadsereg nem vett részt semmilyen formában Szaddám Huszein volt iraki elnök szombati kivégzésében, és "másképp" hajtotta volna végre a halálos ítéletet - közölte szerdán William Caldwell tábornok, az Irakban állomásozó amerikai kontingens szóvivője. Szaddám Huszein addig volt az amerikai katonák őrizetében, amíg a kivégzése előtt néhány perccel át nem adták őt az iraki hatóságoknak, és valamennyi amerikai katona elhagyta a halálos ítélet végrehajtására kijelölt helyiséget - mondta a tábornok.

A november 5-én kötél általi halálra ítélt Szaddám Huszeint szombat hajnalban végezték ki az iraki hatóságok egy laktanyában, Bagdad többségében síiták lakta északi negyedében. Vádlott-társait várhatóan csütörtökön akasztják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK