A CIA-hez tartozhatnak a titokzatos portugál rabok

2007.01.05. 15:18

Megláncolt rabokat szállítottak át egy repülőről egy buszra a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken - állítják szemtanúk. A feltételezések szerint az Európai Parlament által is vizsgált titkos CIA-járatok egyikéről lehet szó.

Szemtanúk több alkalommal egymáshoz láncolt foglyokat láttak leszállni feltehetően az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) által bérelt repülőgépekről Lajes katonai támaszpontján, az Azori-szigeteken - jelentette be pénteken egy portugál európai parlamenti képviselő. Ana Gomes, az állítólagos CIA-járatok ügyét vizsgáló uniós bizottság tagja a TSF rádiónak adott interjújában elmondta: szemtanúk szerint a lajesi támaszponton éjszakánként több alkalommal repülőgépek landoltak, amelyekről egymáshoz láncolt foglyokat szállítottak át buszokra. Gomes nem kívánta felfedni, honnan származnak az értesülései.

A portugál külügyminisztérium még nem reagált a képviselő állítására. Feltételezések szerint az Egyesült Államok terrorizmussal gyanúsított személyeket szállított külföldre kihallgatásuk, illetve fogva tartásuk céljából. Egy portugál magazin decemberi értesülései szerint a CIA-gépek ügyét vizsgáló bizottsághoz eljutott egy járatlista, amelyből kiderült: a guantánamói amerikai támaszpontra tartó vagy onnan felszállt 97 gép közül 17 az Azori-szigeteken landolt, 77 pedig használta a portugál légteret. A bizottság eddig nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy a portugál kormánynak tudomása lett volna a CIA-járatokról, illetve köze lenne bármilyen törvénytelenséghez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK