Baleset miatt leállítják az emeletes buszokat

2007.01.05. 1:31

Azonnali hatállyal kivonja emeletes buszait a távolsági forgalomból a legnagyobb brit autóbusz-hálózat, a National Express. A társaság egyik kétszintes járműve csütörtökre virradóra az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai közúti balesetét szenvedte el London nyugati határában.

Két személy meghalt, huszonegyen megsérültek, köztük nyolcan életveszélyesen, amikor felborult a cég Londonból az északkelet-skóciai Aberdeenbe tartó, 67 utast szállító autóbusza az M4-es autópálya és az M25-ös londoni körgyűrű csomópontjában, a Heathrow repülőtér mellett. A válságos állapotban lévők között van egy három és fél éves kisfiú és egy héthónapos kislány is.

A buszon a két sofőrrel együtt 69 személy tartózkodott a baleset pillanatában; mindegyiküket kórházba szállították. A sérülteket fogadó londoni kórházak egyikének traumatológusa elmondta: a sérülések szennyeződéséből arra lehet következtetni, hogy nagyon sokan kiestek a busz ablakain a borulás után.

A tűzoltók több utast csak azután tudtak kiemelni a busz roncsai közül, hogy a mentők előzőleg a beszorult sérültek egy-egy végtagját a helyszínen amputálták. A baleset idején még sötét volt, ezért a mentőalakulatok hőérzékelő kamerákkal kutatták át a roncsot.

Az autóbusz 40 éves sofőrjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanújával őrizetbe vették. A balesetnek a rendőrség eddigi vizsgálata szerint más jármű nem volt részese; szakértők valószínűsítik, hogy a busz valamiért ráfutott a leállósáv szélének kőszegélyére.

A National Express azonban csütörtök este közölte: mind a 12 hasonló, kétszintes távolsági buszát kivonja a forgalomból, stabilitási vizsgálat végett. A vállalat vezérigazgatója szerint nem merültek fel konkrét stabilitási problémák ezekkel a buszokkal kapcsolatban, de elővigyázatosságból alaposan át akarják vizsgálni a járműveket.

A cégnek igen jó a baleseti statisztikája; hasonló szerencsétlenség a társaság történetében még nem fordult elő. A rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint a buszon főleg szabadságról hazatérő skót turisták utaztak, de a járat megállt a Heathrow repülőtéren is, ahol több, Skóciában dolgozó lengyel állampolgárt is felvett.

A londoni magyar nagykövetség konzuli osztálya csütörtökön az MTI kérdésére azt közölte, hogy nem kapott értesítést magyar sérültekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK