Tömegélményre vágyik? Menjen zarándoklatra!

2007.01.05. 20:22

Milliók jelentek meg az alig pár napja befejeződött mekkai zarándoklaton és tízmilliók merítkeznek meg ezeknen a hetekben a Gangesz vizében, hogy megtisztuljanak. Az ilyen vallási eseményekre látogatók az [origo]-nak nyilatkozó pszichológus szerint a közös transzcendens élményt keresik. Összeállításából megsimerheti a legnagyobb tömegeket vonzó vallási ünnepeket, ha pedig esetleg kedvet kap a megtisztuláshoz vagy szeretné átélni a tömeg erejét, akkor utazási tanácsaink segítségével akár el is zarándokolhat valamelyik helyre.

Jelenleg is tart Indiában a világ legnagyobb vallási rendezvényeként emlegetett Kumbh Mela fesztivál. Becslések szerint hinduk tízmilliói vesznek részt a rituális megtisztító fürdésben Allahabad (Prajag) közelében. A napokban fejeződött be a muszlimok éves mekkai zarándoklata is, amelyen 3 millió hívő jelent meg, de számos más olyan vallásos rendezvényt is tartanak a világon, ahol százezres-milliós tömeg jelenik meg.

Azok az emberek, akik szívesen mennek ilyen tömeges rendezvényekre, a közös pozitív élményeket keresik. Sokaknak jelent biztos pontot, védelmet a hasonló célból összegyűlt emberekkel való együttlét - mondta az [origo]-nak Ádám Veronika pszichológus. Az emberek ilyenkor a valahová tartozás élményét, közös gondolatokat élnek át, szeretetet kapnak, feltöltődnek energiával, kiegyensúlyozottá válnak. A vallási áhítatot is - mint minden más érzést - felerősíti a tömeg. Az embereket magával ragadó érzés keríti hatalmába, szinte más tudatállapotba kerülnek, transzcendes élményt élnek át. A pszichológus szerint azonban ehhez az kell, hogy az érintett maga akarjon elmenni, magáénak vallja az ott képviselt értékeket, gondolatrendszert.

Ám ahogy a pozitív, úgy a negatív élményeket is felerősíti a tömeg. Az emberek teljesen másként viselkednek, az egyéni személyiségjegyek nagymértékben megváltoznak ilyenkor - mondta a szintén pszichológus Heves Andrea az [origo]-nak. Ez főleg akkor veszélyes, ha szélsőségesen stresszes helyzet, pánik alakul ki. Az ilyen tömegpánik kiszámíthatatlan, mindenki a saját érdekét próbálja meg képviselni, magát menteni, és kevésbé törődik másokkal, még akkor is ha ezzel a saját menekülési lehetőségét csökkenti.

Az [origo] összegyűjtött néhány olyan vallási eseményt, ahol extrém módon élhetik át a hívők és az érdeklődők a tömegélményt. Összeállításunkból megismerheti a legnagyobb vallási fesztiválok helyét, idejét, hagyományait, sőt, aki kedvet kap ahhoz, hogy ellátogasson egyikre-másikra, tájékozódhat az utazási lehetőségekről is. A kockázati tényezőket sem hagytuk figyelmen kívül, így olvashat arról is, hol mekkora problémákat okozott a tömegpánik.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK