Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata párti többségének vezetője vasárnapra virradóra megerősítette: pártja ellenzi újabb haderők Irakba küldését.

Reid, aki pártja heti rádióműsorában nyilatkozott, úgy vélekedett, hogy az újabb katonák Irakba vezénylése helyett George Bush elnöknek meg kellene értetnie az iraki kormánnyal: itt az idő, hogy kezükbe vegyék saját jövőjüket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az elnök 4-6 hónapon belül bejelenti az amerikai haderők fokozatos kivonását a közép-keleti országból.

A szenátor hangsúlyozta, hogy az új kongresszusi többségnek legfőbb feladata "együtt dolgozni Bush elnökkel a nagyon nehéz iraki háború befejezésén".

Reid szerint Irak "polgárháború prédájává vált", és ezért az amerikai csapatoknak küldendő erősítést "súlyos hibának" tekintené. Ugyanakkor nem utalt arra, hogy a demokraták kongresszusi többségüket arra használnák fel, hogy megakadályozzák az újabb csapatküldés pénzügyi fedezetének megszavazását.

Clark: 500 ezer katona kellene

Eközben egy volt demokrata elnökjelölt szerint nem lehet elég amerikai katonai egységet küldeni Irakba, és késő is lenne, csupán tovább mérgezné a helyzetet az országban a koalíciós erők számára - így vélekedett Wesley Clark amerikai tábornok a The Independent On Sunday című vasárnapi lapban megjelent írásában.

Clark, aki 1997 és 2000 között a Koszovóba vezényelt NATO-csapatok parancsnoka is volt, emlékeztetett arra, hogy a tartományban 40 ezer katona jutott a kétmilliós lakosságra, ennek fényében Irakban legalább 500 ezerre lenne szükség, éppen ezért az egységek 20 ezer fővel való növelése nem érne semmit.