Vasárnap ünnepelték a karácsonyt a Julianus-naptárt megőrző ortodox egyházak hívei, elsősorban Oroszországban és Szerbiában. Oroszországban még az űrre is kiterjedt az ünneplés. A jeles napot azonban beárnyékolja, hogy szenteste meggyilkoltak egy uráli plébánost.

Vasárnapra esett a karácsony a Julianus-naptárt megőrző ortodox egyházakban. Oroszország- és Szerbia-szerte ünnepi istentiszteleteket tartottak. Vlagyimir Putyin elnök a Moszkva megyei Isztra "Új Jeruzsálem" nevű kolostorában vett részt az istentiszteleten. Az orosz televízióban látni lehetett, amint a fekete öltönyt viselő államfő keresztet vet és meggyújt egy gyertyát. - Az ünnep milliókat egyesít hagyományos erkölcsi értékek alapján és erősíti a társadalom erkölcsi elveit - közölte Putyin karácsonyi üzenetében.

II. Alexij orosz  pátriárka a család, a minden állam alapját és virágzásának zálogát alkotó "kis házi egyház" erősítésére biztatta a híveket ünnepi beszédében. Az orosz ortodox egyházfő ezután telefonon köszöntötte a Nemzetközi Űrállomás orosz űrhajósát is, aki két amerikai asztronautával teljesít tartós szolgálatot.

Az ünnepre azonban árnyékot vetett egy uráli plébános meggyilkolása. A Szverdlovszki terület rendőrei gyorsan elfogták a feltételezett tetteseket, akik szenteste megölték a papot, és ikonokat is elraboltak a Péter és Pál templomból. A rablott kincsek egy részét meg is lelték náluk. A moszkvai patriarkátus szóvivője szerint az egyre gyakoribb papgyilkosságok az orosz társadalom "rémítő" erkölcsi állapotáról tanúskodnak.

Karácsony Kairóban

Szerbiában az helyi ortodox egyház feje, Pavle pátriárka az "értelmetlen" belső megosztottság leküzdésére szólította fel honfitársait, és hitet tett amellett, hogy a többségében albánok lakta Koszovó tartomány Szerbia része maradjon. Arra buzdította a koszovói szerbeket, hogy "a végsőkig tartsanak ki", egyúttal bírálta az alacsony szerbiai népszaporulatot és az abortuszok magas számát.

Kairóban a koptok karácsonyi istentiszteletét III. Senuda pápa tartotta a Szent Márk székesegyházban több ezer hívő előtt. A szertartáson Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt a kormány egy magas rangú illetékese képviselte. Január 7. három éve hivatalos munkaszüneti nap Egyiptomban. A kopt egyház, a legnépesebb keleti keresztény közösség hivatalos adatok szerint 5-6 millió, az egyház adatai szerint pedig 10 millió hívőt számlál.

Vízbe ugrottak Isztambulban

Isztambulban I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a világ ortodox keresztény hívőinek lelki vezetője tartott ünnepi misét a Szent György-katedrálisban az ünnep alkalmából, amellyel Jézus krisztus megkereszteléséről emlékezik meg a görögkeleti egyház, vízkereszt napján. Bartolomaiosz ezután a hívők többszáz fős csoportja élén az öböl partjára ment, hogy megáldja a vizet. Eközben dobta a vízbe a fából készült keresztet, amelyért hárman is beugrottak a hideg tengerbe.

Forrás: MTI

A keresztet egy isztambuli lakos, Mario Tarinasz érte el elsőként, megcsókolta, majd felmutatta a hívőknek, akik közül Görögországból érkezett vendégek is voltak. A pátriárka mindhárom versengőt nyaklánccal és feszülettel jutalmazta. Az ünnepség szigorú rendőri védelem alatt zajlott le, mert korábban török nacionalisták többször is megzavarták.