Légicsapást intézett egy amerikai harci gép egy dél-szomáliai falu ellen. A szomáliai kormányszóvivő szerint a támadásban sokan meghaltak. A kormány képviselői korábban azt állították, hogy feltételezett al-Kaida sejtek ellen intéznek támadást az ország belső területein.

Az amerikai légierő Dzsibutiból, egy amerikai bázisról felszállt harci repülőgépe támadott meg egy dél-szomáliai falut. A szomáliai kormányszóvivő szerint a célpont egy Badel nevű falu volt. "A repülőgép eltalálta a célpontot. Nagyon sokan meghaltak, de a támadás sikerült" - mondta.

A kormányszóvivő szerint a támadásban al-Kaida tagokat akartak kifüstölni. Amerikai feltételezések szerint a nemzetközi hálózat két tagja ide menekült a fővárosból, Mogadishuból. Bár a Pentagon hivatalosan még nem erősítette meg a légitámadás tényét, órákon belül kiadnak egy közleményt - írja a BBC.

Az amerikaiak azt feltételezik, hogy a két al-Kaida-tag felelős az 1998-ban amerikai követségeket ért támadásokért. A bombamerényleteket a Nairobiban, illetve Tanzániában székelő amerikai követségek ellen követték el - ekkor több mint 250-en haltak meg. A feltételezések szerint ugyanez a csoport felelős egy 2002-es kenyai támadásért, melyet egy izraeli tulajdonú szálloda ellen intéztek. Akkor 15-en vesztették életüket - írja a BBC.

A légicsapás napokkal azután történt, hogy Szomáliában hatalomváltás volt: az etióp hadsereg és a szomáliai átmeneti kormány egységei bevonultak Mogadishuba. A radikális iszlám erők vezetői - akik az elmúlt fél évben az ország nagy részét és a fővárost is uralták - néhány órával érkezésük előtt menekültek el a fővárosból.

Azóta többször voltak Etiópia-ellenes zavargások Szomáliában. Az átmeneti kormány elrendelte a fegyveres milíciák kötelező leszerelését, de ezt az erőszakos tüntetések miatt bizonytalan időre el is halasztotta. Néhány napja az al-Kaida fő ideológusa, Ajman az-Zavahri ellenállásra buzdította az elűzött iszlamistákat.