Meghosszabbította 2009-ig az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) szerdán De Hoop Scheffer főtitkár megbízatását.

Forrás: EPA
Jaap De Hoop Scheffer

A három éve hivatalba lépett holland politikus mandátuma eredetileg ez év végén lejárt volna, de - mint James Appathurai szóvivő brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette - a huszonhat tagország felkérésére 2009-ig főtitkár marad. Ez azt is jelenti, hogy ő irányítja majd a NATO megalakulásának hatvanadik évfordulóján, 2009-ben tervezett megemlékezéseket. Arról nincs döntés, hogy a főtitkárnak pontosan mikor kell távoznia.

Az 58 éves De Hoop Scheffer mandátumának meghosszabbításáról nem hivatalosan már két héttel ezelőtt döntöttek a tagországok, és a politikus jelezte is, hogy vállalja a megbízatást. A döntés most vált hivatalossá a tagországok nagyköveteit tömörítő, döntéshozó tanács első rendes találkozóján.

A jogi doktor De Hoop Scheffer a brit George Robertsont váltotta a főtitkári székben, és folytatta az elődje által megkezdett reformokat, például a gyors reagálású erő létrehozását. Jelentős szerepe volt a NATO még be nem fejeződött bővítési folyamatában is, amely Csehország, Lengyelország és Magyarország 1999-es csatlakozásával kezdődött, és a jövő tavaszi csúccsal érkezik újabb állomásához.