Pokolgépes merényletek következtében hat ember vesztette életét, kéttucatnyi pedig megsérült szerdán a Fülöp-szigetek déli részén, miközben a rendőrség arra figyelmeztetett, hogy muzulmán harcosok megpróbálhatják megzavarni a Cebu szigetén a hét végén tartandó regionális ázsiai csúcstalálkozót.

Az első robbanószerkezet a Manilától mintegy 1000 kilométerre délkeletre fekvő General Santos városban a piac közelében, egy három napja bezárt lottózónál lépett működésbe. A merényletet, amelynek elkövetését még egyetlen szervezet sem vállalta, éppen akkor hajtották végre, amikor a városban befejeződtek a kétnapos tárgyalások a központi kormány és a - többségükben muzulmánok lakta Mindanao sziget elszakadásáért fegyveresen küzdő - Moro Iszlám Felszabadítási Front között.

German Doria, a térség rendőrfőnöke közölte, hogy egyelőre nincsenek gyanúsítottak, de általában a Délkelet-Ázsiában tevékenykedő Dzsemá Iszlamija szélsőséges iszlám szervezet és helyi szövetségese, az Abu Szajaf csoport szokott ilyen robbantásokat elkövetni a térségben. A rendőrség vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a robbantást esetleg egy olyan fogadó követte el, akinek nyereményét nem fizette ki a lottózó.

A másik robbantásos merényletet néhány órával később a General Santostól mintegy 110 kilométerre északra fekvő Kidapawan városában, a rendőrség és a piac közelében követték el. A robbantás következtében legalább két ember sebesült meg.

Rosszul jöttek a robbantások a Fülöp-szigeteki hatóságoknak, mivel a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) magas rangú pénzügyi vezetői Cebu városban szerdán már megkezdték a munkát, hogy véglegesítsék a kínai szolgáltatások jól jövedelmező piacához való hozzáférést könnyítő megállapodást Pekinggel. A dokumentumot a szombaton és vasárnap tartandó csúcstalálkozón véglegesítik a Fülöp-szigetek, Malajzia, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Laosz, Vietnam, Kambodzsa és Mianmar vezetői. Az első, miniszteri szintű találkozók csütörtökön kezdődnek, a tagállamok pénzügy- és külügyminiszterei ülnek össze.

Az ASEAN-csúcstalálkozót eredetileg tavaly december 11-13-án tartották volna, de tájfunveszélyre hivatkozva a vendéglátó Fülöp-szigetek az utolsó pillanatban lefújta. Fülöp-szigeteki vezetők később elismerték, hogy merényletektől féltek, s ezért döntöttek a halasztás mellett.

A terrorizmus lesz egyébként az egyik fő téma a hétvégi tanácskozáson, valamint a szervezet és a hat regionális partnerország (Kína, Japán, Dél-Korea, India, Ausztrália és Új-Zéland) hétfőn tartandó csúcsértekezletén. A Fülöp-szigeteki illetékesek azt állítják, hogy szoros biztonsági hálót alakítottak ki az ASEAN-tanácskozások résztvevőinek védelmében, a rendőrséget és a katonaságot a legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték.