18 évet kapott az irakiakat gyilkoló amerikai

2007.01.12. 6:23

Tizennyolc évi börtönre ítéltek csütörtökön egy amerikai katonát, aki ellen az volt a vád, hogy 2006. májusában Bagdadtól északra részt vett három iraki fogoly meggyilkolásában.

William Hunsaker vádalku keretében beismerő vallomást tett gyilkosság, gyilkossági kísérlet és a bíróság munkájának akadályozása vádpontokban. A bíróság Hunsakert 18 évi börtönre, rangfosztásra és a hadseregből való kizárásra ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Kedden egy másik amerikai katonát, a szintén beismerő vallomást tévő Justin Grabert találták bűnösnek veszélyes fegyverrel elkövetett testi sértés bűnében. Grabert kilenc havi elzárásra és rangvesztésre ítélték.

A két férfi pere októberben kezdődött a Kentucky állambeli Fort Campbell támaszponton a hadbíróság előtt. Két másik katona tárgyalása, akiket szintén a gyilkosságok elkövetésében való részvétellel gyanúsítanak, a következő hetekben kezdődik.

2006. május 9-én Szaláheddin tartományban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett iraki bázisa ellen végrehajtott rajtaülés során három iraki foglyot megöltek. A négy katona azt állította, hogy a foglyok menekülni próbáltak. Az egységük egyik tagja viszont azt vallotta, hogy a katonák meggyilkolták a foglyokat. Egy felcser is azt állította vallomásában, hogy látta a foglyokat élve, majd agyonlőve. Egyikükkel egyetlen fejlövés végzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK