A dárfúri lázadók képviselői cáfolták pénteken, hogy tűzszünetről állapodtak volna meg a szudáni kormánnyal, és elutasították Kartúm tárgyalásra vonatkozó javaslatát. "(A kormány a bejelentést) valószínűleg csak a közvéleménynek szánta, mert velünk erről hivatalosan nem tárgyaltak" - közölte Abdullah el-Tom, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) nevű felkelő csoport vezetője.

A Szudánba látogató amerikai Bill Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója a dárfúri lázadók vezetőivel történt keddi találkozója után jelentette be, hogy a felkelők beleegyeztek egy 60 napos tűzszünetbe, és a tárgyalások újraindításába. A kormányzóval folytatott megbeszélésen részt vett JEM képviselői viszont meglepetéssel fogadták a bejelentést, kiemelve, hogy mindössze 30 percig tárgyaltak az amerikai politikussal, és ez túl rövid idő egy tűzszüneti megállapodás létrehozásához. Richardson a maga részéről kitart amellett, hogy mind a szudáni elnök, mind a felkelő szervezetek "egyértelműen elkötelezték magukat a 60 napos fegyvernyugvás mellett".

 Az iszlám fundamentalista JEM - más mozgalmakkal együtt - elutasította a tavaly májusban aláírt dárfúri békeszerződést, amelyet azóta szinte naponta megsértenek a kormányzati erők, a kormánypárti milíciák és a felkelő csoportok egyaránt.

Az ENSZ és egyéb nemzetközi megfigyelők a szudáni kormányt azzal vádolják, hogy a felkelők ellen folytatott harc érdekében fegyverekkel látják el a dzsandzsavíd nomád arab milíciákat. Kartúm tagadja, hogy támogatná a milíciákat, és állítja, hogy katonai műveletei kizárólag védelmi jellegűek.

A nyugat-szudáni tartományban közel négy éve dúló harcokban eddig 200 ezer ember vesztette életét, s mintegy két és félmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A kormány továbbra is ellenzi, hogy a Biztonsági Tanács tavaly augusztusban elfogadott határozata értelmében 20 ezer ENSZ-békefenntartót vezényeljenek a térségbe a nem elegendő személyzettel rendelkező afrikai uniós erők helyére, akik eddig nem jártak sikerrel a béketeremtésben.