Rendkívüli állapotot vezettek be Szomáliában

2007.01.13. 13:20

Három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a szomáliai parlament szombaton azzal a céllal, hogy helyreálljon az ország biztonsága a kormányellenes iszlamista lázadók leverésével végződő többhetes harcok után.

A döntést bejelentő Osman Elmi Boqore, a parlament elnökének második helyettese közölte, ha szükségessé válik a három hónapos időszak meghosszabbítása, az államfő kérni fogja a parlament jóváhagyását az intézkedéshez. A parlamenti ülést Baidoa dél-szomáliai városban tartották, azon csak 156 képviselő volt jelen (közülük 154-en támogatták a rendkívüli állapot bevezetését). A 275 képviselő fennmaradó része a fővárosban, Mogadishuban vagy a szomszédos Kenyában tartózkodik.
 
Ali Mohamed Gedi miniszterelnök az elmúlt hónapban jelentette be a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó terveket, miután a jelentős etiópiai támogatást élvező kormányerők kiűzték az iszlamistákat Mogadishuból.

Szomáliában 1991, Mohamed Siad Barré diktatúrájának megdöntése óta nincs hatékony központi kormány. Azóta 14 kísérlet történt egy egységes, központi kormány létrehozására, de az ország továbbra is megosztott maradt, az egyes területeket törzsi választóvonalak mentén hadurak ellenőrzik. A jelenlegi átmeneti kabinet, amely a legutóbbi időkig Baidoában székelt, igyekszik megszilárdítani új székhelyét Mogadishuban, amelyet a világ egyik legveszélyesebb városának tartanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK