Kegyelmet kért a boszniai szerbek volt elnöke

2007.01.17. 19:09

Idő előtti szabadlábra helyezését kéri a háborús bűneiért Svédországban elítélt és fogva tartott Biljana Plavsic, a boszniai Szerb Köztársaság korábbi elnöke - közölték szerdán hivatalos források.

Biljana Plavsic
Biljana Plavsic

A svéd igazságügyi minisztérium szerint a 76 éves Plavsic kegyelmi kérvényét egészségi állapotára való hivatkozással adta be. A volt elnök asszony arról is panaszkodott, hogy büntetését prostituáltak, gyilkosok, drogkereskedők, rablók, tolvajok és szélhámosok között kell letöltenie.

Az etnikai tisztogatás miatt elítélt volt boszniai szerb elnök idő előtti szabadlábra helyezése ügyében a hágai törvényszék elnöke dönt. Ez a testület hozott ítéletet a szerb politikus elleni perben. A vizsgálati fogságot is beleszámítva Plavsic asszony a 11 éves börtönbüntetésnek már több mint a felét letöltötte.

Plavsic az egyetlen magas rangú szerb politikus, aki bűnösnek vallotta magát a boszniai nem szerb lakosság üldözésében, és bűnbánatot tanúsított perében. Az ügyészség pedig ezt tekintetbe véve elállt a terhére rótt többi vádtól, beleértve a népirtást is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK