Egy magyar biztonsági őr is életét vesztette szerdán Bagdad nyugati részén egy civil szervezet konvoja elleni támadásban. Az akciónak összesen négy halálos áldozata volt, a magyaron kívül meghalt egy horvát és egy iraki biztonsági ember is, valamint az általuk védett szervezet egyik amerikai alkalmazottja - mondták el a biztonsági őrt alkalmazó dubaji cégnél az [origo]-nak.

Meghalt egy magyar biztonsági őr is szerdán egy bagdadi támadásban - erősítette meg csütörtökön az [origo]-nak az áldozat munkáltatója, a dubaji Unity Resources Group (URG). Az őrök a National Democratic Institute (NDI) civil szervezet munkatársait védték, amikor fegyveres támadás érte konvojukat az iraki főváros Jarmuk negyedében.

A szerdai támadásban összesen négy ember vesztette életét, közülük hárman voltak az URG alkalmazottjai - mondta el az [origo]-nak Michael Priddin, az URG műveleti vezetője. Egy horvát egy iraki és egy magyar állampolgárról van szó. A negyedik halálos áldozat az NDI alkalmazottja, egy amerikai nő. Az URG-nek további két embere megsérült, akiknek azonban már stabil az állapota.

Az áldozatok személyazonosságát a társaság hozzátartozóik értesítése előtt nem hozza nyilvánosságra. Jelenleg azon dolgoznak, hogy értesítsék hozzátartozókat, és megszervezzék az áldozatok földi maradványainak hazajuttatását. A cégnek összesen 300 alkamazottja dolgozik Irakban, ám Michael Priddin azt nem tudta megmondani, hogy közülük hányan lehetnek magyarok.

Leslie Campbell, az NDI közel-keleti regionális igazgatója szerint a fegyveres rajtaütésben az URG egy magyar, egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őre, valamint az NDI egy amerikai alkalmazottja vesztette életét - írta az MTI szerdán. Campbell szerint addig csak két holttestet sikerült megtalálni, azt nem tudta megmondani, hogy mely állampolgárokét.

Az NDI washingtoni irodájában szerda éjjel annyit közöltek az [origo]-val, hogy a szervezet két szóvivője pillanatnyilag foglalt, így nem tudnak felvilágosítást adni az ügyben, de visszahívást ígértek.

A Külügyminisztérium nem kapott semmilyen hivatalos értesítést, a sajtón keresztül értesült az Irakban történtekről - mondta az [origo]-nak Polgár Viktor külügyi szóvivő szerdán. Irakban nincs hivatalos képviselete Magyarországnak, az ammani magyar követségnek van jogosultsága magyar részről felvenni a kapcsolatot az iraki hatóságokkal.

Az Irakban történtekről eddig az ammani magyar követség sem kapott hivatalos értesítést, de a Külügyminisztérium felkérte a követséget, hogy azonnal lépjen kapcsolatba az iraki hatóságokkal - tudtuk meg a külügyi szóvivőtől. Polgár Viktor hozzátette: a külügy már évek óta azt kéri, hogy regisztrálja magát a minisztériumnál, aki Irakba megy, de 2005 óta senki nem regisztrálta magát.

Alapvető hibát véthettek az őrök

Körülbelül 300-ra becsüli az Irakban dolgozó magyar testőrök számát Varga Miklós, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. A szakember szerint azonban nem feltétlenül magyar állampolgárokról van szó, vannak közöttük határon túli, magyar származásúak is. A háborús környezet jelentette komoly kockázatot a testőrök, biztonsági őrök beosztástól függően havi 3-4 ezer, vagy akár 10-12 ezer dollárért vállalják, ám legtöbbjük nincs felkészülve erre a harcmodorra - mondta el Varga Miklós az [origo]-nak.

Az oktatási igazgató úgy véli, a biztonsági őrök alapvető hibát vétettek, amikor megfelelő felderítés nélkül indultak útnak egy szunnita központból. Az onnan kiautózó csoportot feltehetően síiták támadták meg - véli a biztonsági szakember, aki szerint az ilyen háborús körülmények között dolgozóknak a túlélés szempontjából elsődleges, hogy beolvadjanak a helyiek közé, úgy nézzenek, ki és úgy is viselkedjenek.

Eddig két magyar halt meg Irakban az iraki háború négy évvel ezelőtti kitörtése óta. 2003. november 17-én Varga-Balázs Péter, magyar egyetemista hunyt el, amikor egy amerikai ellenörző pontnál a katonák tüzet nyitottak rá. Nagy Richárd szerződéses szakaszvezető egy ukrán bázisra tartó, ivóvizet szállító magyar katonai konvoj elleni pokolgépes merényletben halt meg 2004 júniusában.