A Líbiában halálra ítélt palesztin orvos és öt bolgár ápolónő halálos ítéletének megsemmisítését követeli az Európai Parlament. Ellenkező esetben az is elképzelhető, hogy az EU fontolóra veszi a Líbiával ápolt kapcsolatok felülvizsgálatát.

Állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament (EP) csütörtökön, amelyben a képviselők a Líbiában halálra ítélt palesztin orvos és öt bolgár ápolónő halálos ítéletének megsemmisítését követelik. Hozzáteszik: az ügynek hatása lesz az EU-líbiai kapcsolatokra is.

Az EP tájékoztatása szerint 567 igen, 1 nem, 7 tartózkodás arányban elfogadott szövegben a parlament elítéli a líbiai büntetőbíróság 2006. december 19-i ítéletét, amely az ismételt tárgyaláson halálra ítélt öt bolgár ápolónőt, valamint egy palesztin orvost. Az állásfoglalás szerint elképzelhető, hogy a bolgár ápolónőket és az orvost a börtönben kínozták a hamis vallomás kikényszerítése érdekében.

A szöveg határozottan elutasítja a halálbüntetést, valamint emlékeztet rá, hogy az EU szerint a halálbüntetés eltörlése hozzájárul az emberi méltóság előmozdításához és az emberi jogok fokozatos fejlesztéséhez. A képviselők kiemelik, hogy Bulgária csatlakozásával a tárgyalás közvetlenül érinti az Európai Unió öt állampolgárát.

Az EP "felszólítja a líbiai hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a halálos ítélet felülvizsgálata és megsemmisítése érdekében". A képviselők felszólítják az Európai Bizottságot és a tanácsot, hogy amennyiben az ügy nem oldódik meg, vegyék fontolóra a líbiai kapcsolatok felülvizsgálatát.