Az igazságszolgáltatás befolyásolásával vádolta meg a román államfő a miniszterelnököt, aki állítólag egy kézzel írt cetlin arra kérte őt, járjon közben egy befolyásos üzletember perében. A cédulaügy egy két éve tartó konfliktussorozat újabb állomása, de egyben a májusi EP-választási kampány nyitánya is.

Most már totális háború folyik Traian Basescu román államfő és Calin Popescu Tariceanu között - kommentálta a bukaresti sajtó az úgynevezett cédulaügyet, miután az államfő élő televíziós adásban mutatta be azt a kis rózsaszín papírdarabot, amely szerinte bizonyítja, a miniszterelnök arra kérte, avatkozzon be egy bírósági eljárásba.

Elena Udrea, az államfő volt tanácsadója még a múlt héten azt állította: Tariceanu egy kézzel írott cédulán arra kérte az államfőt, hogy járjon közbe a legfőbb ügyésznél Dinu Patriciu, a Rompetrol olajvállalat elnöke érdekében, a Petromida olajfinomító céggel kapcsolatos büntetőügyben.

A sajtó napokig találgatta, mi is lehet a cédulán, majd szerdán Basescu élő adásban is közvetített sajtóértekezleten mutatta be a levelezőlapot, amelyen szó szerinti fordításban ez áll: "Kedves Traian, mellékelten küldöm a Petromidia által összeállított dokumentumot a folyamatban levő vizsgálattal kapcsolatban. Ha van lehetőséged beszélni az ügyészségen erről a témáról?" (A kissé értelmetlen második mondat nem sajtóhiba, így jelent meg több romániai lapban.)

Basescu szerint Tariceanu partnerséget ajánlott neki az oligarcháival, és megkísérelte befolyásolni az igazságszolgáltatást. Az államfő azt mondta, a levél miatt elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben. Azzal vádolta meg Tariceanut, hogy ugyanazt a politikát folytatja, mint az előző, a korrupt üzleti élettel összefonódott szociáldemokrata kormány.

Tariceanu ugyancsak egyenes adásban válaszolt, és hazugságnak minősítette Basescu állításait. Azt mondta, az általa írtak nem értelmezhetők az igazságszolgáltatás befolyásolási kísérletének. A miniszterelnök szerint az államfő kijelentése annak a politikai játszmának a része, amelyet Basescu immár két éve folytat ellene. Tariceanu úgy vélte, Basescu azért támadja őt, mert nem hajlandó alávetni magát az elnök akaratának.

Dinu Patriciu, az érintett üzletember természetesnek nevezte a levél tartalmát. Szerinte a miniszterelnök mindössze egy olyan jelentést juttatott el az államfőnek, amelyet ő állított össze, ezt követően pedig személyesen is beszélt Basescuval. Az üzletember szerint a jelentés az ügyészek visszaéléseire utalt, amelyet az ellene folytatott eljárások során követtek el. Patriciu ellen több eljárás is folyamatban van, amelyekben azzal vádolják, hogy politikai kapcsolatait kihasználva jutott gazdasági előnyökhöz.

Tariceanu és Basescu közt szinte azóta folyik a harc, hogy két éve hivatalba lépett a jobboldali kormány. A liberális miniszterelnök és a demokrata párt színeiben államfői székbe jutott Basescu kölcsönösen azzal vádolja a másikat, hogy maffiás érdekcsoportok szolgálatában áll. A miniszterelnök azonban eddig sikeresen hárította az államfő kísérleteit arra, hogy lemondassa őt és új választásokat írjon ki.

A liberális pártban azonban Basescunak sikerült szakadást előidéznie, sok meghatározó politikus átállt a demokratákhoz. Az államfő célja, hogy egy nagy jobboldali gyűjtőpártot hozzon létre a Demokrata Pártból. A két politikus legújabb összecsapása emellett már a májusi európai parlamenti választások kampányának is része.   

[origo]/MTI