Húsz év után jött elő a dzsungelből egy lány

2007.01.19. 12:13

Közel húsz évet élhetett a dzsungelben az a nő, akit falusiak fogtak el csapdával Kambodzsa egyik távoli szegletében. Az elvadult fiatal nő ugyanis rájárt éléskamráikra. A feltehetően 8 évesen elveszett, a vadonban felnőtt lány nem beszél, nem tűri magán a ruhát, és a földről eszik.

Közel két évtized után találtak rá egy még kislányként eltűnt nőre a kambodzsai dzsungelben. A nő feltehetően 19 éven keresztül tartotta fenn magát a trópusi rengetegben. A fiatal nőt falusiak fogták meg csapdával. Feltűnt nekik ugyanis, hogy fosztogatják éléskamráikat. A csapdában azonban nem egy állatot, hanem egy kosztól fekete, csontsovány, elvadult embert találtak.

A feltételezések szerint a nő megegyezik Rocsom Pngienggel, aki 8 évesen tűnt el az erdőben, ahol családja bivalyaira felügyelt egy, a kambodzsai fővárostól, Phnom Penhtől 350 kilométerre északkeletre fekvő elszigetelt térségben. Most 27 éves lehet. Eltűnésének és túlélésének körülményeit feltehetően örökre homály fedi majd, mivel egy szót sem tud beszélni, csupán mutogatással érteti meg magát.

Valódi kilétét is DNS-vizsgálat segítségével tudják majd csak kideríteni. Családja már bele is egyezett, hogy a vizsgálathoz DNS-mintát vegyenek tőlük, jóllehet feltételezett apja biztos benne, hogy az ő lányáról van szó. Pedig a nő annyira elvadult a dzsungelben, hogy egy helyi rendőrtiszt "félig állatnak, félig embernek" minősítette. Teste megfeketedett, haja derekáig ért és kócos volt, ám a férfi azonnal felismerte benne halottnak hitt gyermekét. Az apa szerint ezt bizonyítja egy kés által okozott gyerekkori sebesülés is a testén.

"Amikor találkoztam vele, meztelen volt és előredőlve sétált mint egy majom... Csontsovány volt... Remegett, és a földről csipegette a rizsszemeket, hogy egyen" - idézte a Guardian Szal Lout, az apát. A nővel csak mutogatva tudnak kommunikálni: ha éhes, a hasát csapkodja, nemtetszését pedig - amikor például meg akarják fürdetni és ruhát adni rá - éktelen visítozással és kiabálással fejezi ki. "Ha épp nem alszik, akkor csak ül és pislog jobbra, balra, jobbra, balra. Nem lehet könnyű neki, de az élet még előtte áll" - mondta az apja, aki árgus szemekkel figyeli a lányt, nehogy visszaszökjön a vadonba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK