Azonosították az exkém gyilkosát a britek

2007.01.20. 14:22

Magas, erős, kifejezetten "közép-ázsiai vonású" férfi tehette a halálos adag polóniumot Alekszander Litvinyenko teájába - a brit rendőrök szerint. A Scotland Yard azonosította a gyilkosság első számú gyanúsítottját, aki feltehetően hamis uniós útlevéllel érkezett Londonba az exkém megmérgezésének napján, és még aznap távozott is - írja a brit Times. A férfiról reptéri biztonsági kamerák is készítettek képeket, ezeket azonban még nem hozták nyilvánosságra. A brit nyomozók megint Moszkvába készülnek.

Azonosította a Scotland Yard a sugárzó izotóppal megölt orosz exkém felételezett gyilkosát, aki hamis uniós útlevéllel utazott be Nagy-Britanniába - írta a szombati Times. A brit lap szerint a gyanúsítottról a londoni Heathrow repülőtér biztonsági kamerái készítettek felvételt, ám ezeket egyelőre nem hozza nyilvánosságra a rendőrség. A megölt exügynök baráti köréből származó értesülés szerint egy "a Kreml által küldött bérgyilkosról" van szó. A gyanúsított néhány órával azután, hogy egy londoni szállodai szobában megmérgezte Litvinyenkót, távozott is az országból. Oleg Gorgyijevszkij, a szovjet állambiztonsági szolgálat (KGB) egykori, jelenleg ugyancsak Londonban élő ügynöke szerint a feltételezett gyilkos litván vagy szlovák útlevéllel érkezett.

A lap szerint Litvinyenko halálos ágyán még leírást tudott adni a gyanúsítottról. Állítólag magas, erős testalkatú, harmincas éveiben járó, "kifejezett közép-ázsiai vonásokkal bíró" személyről van szó, aki november 1-jén, Litvinyenko megbetegedésének napján érkezett Hamburgból Londonba. Litvinyenko aznap a londoni Millennium Hotelben teázott két másik orosz exügynökkel, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal, akiket a Scotland Yard szintén gyanúsítottként kezel. A negyedik emeleti szállodai szobában csatlakozott hozzájuk a rejtélyes figura, akit Vlagyiszlav néven mutattak be. Ő ugyanazzal a járattal érkezett Londonba, mint a brit rendőrség által radioaktív anyag csempészetével gyanúsított Kovtun.

A brit lap szerint a gyanúsított Litvinyenko teájába tette a halálos adag polóniumot a szállodai szobában. Rendőrségi források szerint most először került nyilvánosságra az az értesülés, hogy Litvinyenko a Millennium Hotel negyedik emeleti szobájában tárgyalt egy üzleti tranzakcióról Kovtunnal és Lugovojjal. Gorgyijevszkij szerint a Vlagyiszlav nevű illetőt úgy mutatták be Litvinyenkónak, mint aki hozzá tudja őt segíteni egy "zsíros szerződéshez" egy moszkvai őrző-védő magáncégnél.

Korábbi híradásokban a szállodában található Pine Bar szerepelt, mint a mérgezés lehetséges helyszíne. A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) néhány héttel ezelőtti bejelentése szerint ugyan a bár hét alkalmazottjának szervezetében is kimutatták a polóniumot, találtak sugárzó anyagot a szállodai szobában is. A Times szerint a sugárzás intenzitása itt volt a legmagasabb.

A Scotland Yard nyomozói, akik tavaly Moszkvában jártak, most szeretnének visszatérni az orosz fővárosba további kihallgatások végett. Az orosz hatóságok azonban ezt ahhoz a feltételhez kötik, hogy először orosz vizsgálócsoport utazhasson Londonba. A britek azonban attól tartanak, hogy az orosz rendőrök a látogatást Vlagyimir Putyin államfő Londonban élő ellenfeleinek felkutatására használnák ki - írja a Times.

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, aki - miután szembekerült a szolgálattal - hét éve Nagy-Britanniába szökött. Az exkém movember 23-án, háromheti haláltusa után hunyt el a londoni University College egyetem klinikáján. Halálát a szervezetébe került sugárzó polónium 210 okozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK