Harcba száll az elnökségért Hillary Clinton

2007.01.20. 17:23

Szombaton bejelentette, hogy beszáll az amerikai elnökségért folytatott versenybe Hillary Clinton. Bill Clinton egykori elnök felesége, New York-i demokrata szenátor lehet az egyik legesélyesebb arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen a 2008-as amerikai elnökválasztáson.

"Benne vagyok" - jelentette be Hillary Clinton szombaton honlapján a 2008-as amerikai elnökválasztásra utalva. Az 59 éves demokrata politikus már fel is állított egy bizottságot, amely azt vizsgálja, milyen esélyei lennének az elnökjelöltségre.

Video- és írott üzetenében Clinton közölte, itt az ideje, hogy "legyőzzük a Bush-kormányzat hat év alatt felhalmozott hibáit... A 2008-as elnökválasztásnak nagy tétje van... Csak egy új elnök tudja visszaszerezni Amerika elismertségét a világ előtt" - közölte. A politikus számos kérdést említett, amelyekre választ kell adnia az új elnöknek, első helyen az iraki kivonulás ügyét vettete fel, de megemlítette az egészségügyet, a környezetvédelmet és az "energiafüggőséget" is.

Clinton bejelentette, hogy hétfőtől három napon át honlapján várja azokat, akik szeretnék vele chaten megvitatni az ország jövőjét.

Clinton ringbe szállásával ötre emelkedett a demokrata elnökjelölt-aspiránsok száma - írja a BBC. Pár nappal korábban Barak Obama szenátor jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért. Ha Clintont választják majd jelöltnek, akkor ő lesz az első egykori elnök-feleség, aki maga is elnöki babérokra tör. Ha Obama lesz a jelölt jó esélye lesz, hogy ő legyen az USA első fekete elnöke.

Clinton azonban - jól ismert nevének, és pénzszerző lehetőségeinek köszönhetően - messze a legesélyesebb a demokrata elnökjelöltségre. Csakhogy sokak szerit minden harmadik amerikai soha nem szavazna rá - írja a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK