Madárinfluenza gyilkolt Egyiptomban

2007.01.20. 10:22

Baromfit tartott a házában az az egyiptomi nő, aki madárinflenza áldozata lett. Eközben Dél-Koreában is újra felbukkant a kór, de egyelőre csak a szárnyasok között.

Fotó: Gergely Zsófia

Madárinfluenzában meghalt egy nő Egyiptomban pénteken, hat nappal azután, hogy kórházba került - közölte a MENA egyiptomi hírügynökség. A 27 éves nő a Kairótól délre fekvő Beni Szuef tartományban élt, és tüdőgyulladás miatt került január 13-án egy kairói kórházba. A nő baromfit nevelt a házában.

Az újabb esettel 19-re emelkedett Egyiptomban a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusával megfertőzött emberek száma, közülük tizenegyen haltak meg. Tavaly decemberben egy család három tagja halt meg madárinfluenzában, ami fokozta azokat a félelmeket, hogy kialakult a vírus emberről emberre terjedő változata.

Dél-Koreában újabb helyszínen bukkant fel a vírus

Újabb dél-koreai helyszínen mutatták ki a madárinfluenza-vírust a baromfiállományból - közölte szombaton az ázsiai ország egyik kormányzati illetékese. A betegség ezúttal a Szöultól 90 kilométerre délre fekvő Csonan egyik baromfifarmján ütötte fel a fejét.

November óta ez a kór ötödik előfordulása. Az illetékesek attól tartanak, hogy hiábavalóak voltak az előző négy esetben alkalmazott óvintézkedések, a szárnyasok leölése és a karantén. Mindazonáltal a csonani baromfifarm fél kilométeres körzetében is levágnak minden baromfit, vagyis közel 400 ezer állatot. Dél-Koreában több mint ötmillió szárnyast öltek le a madárinfluenza-vírus miatt 2003 óta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben közzétett adatai szerint világszerte 250 embert betegített meg, és 161 embert ölt meg a madárinfluenza 2003 óta. Sokan attól tartanak, hogy milliók halnak meg, ha a vírusnak kialakul az emberről emberre terjedő változata.

KAPCSOLÓDÓ CIKK