Az amerikai rakétaelhárítórendszer részeként telepítene radart Csehországban az USA. A cseh kormány pénteken kapta meg a felkérést az amerikai kormányzattól, hogy tárgyaljanak az ügyről.

Az Egyesült Államok kormánya felkérte Csehországot, hogy engedélyezze területén egy radarállomás létesítését, amely az amerikai rakétaelhárító rendszer része lenne. Erről Mirek Topolánek, cseh kormányfő beszélt szombaton Prágában.

"A radarállomás úgy épülne fel, hogy ne legyen semmiféle kedvezőtlen hatással a környező falvak lakóira, ne veszélyeztesse életminőségüket, sem pedig a környezetet" - állította Topolánek. A kormányfő szerint a radarállomás Csehország számára is hasznos lehet, és hozzájárulhat saját biztonságának megerősítéséhez. "Elhelyezését a Cseh Köztársaság területén személyesen támogatni fogom" - mondta.

Arról, hol épüljön meg az amerikai radarállomás, a rövidesen megkezdődő tárgyalások döntenek. Nem hivatalos értesülések szerint elsősorban két katonai gyakorlókörzet - Libavá és Jince - jöhet szóba.

A cseh médiában tavaly tavasszal röppent fel, hpgy az USA katonai rakétatámaszpontot vagy radarállomást szeretne létesíteni Csehország, Magyarország vagy Lengyelország területén. Később amerikai szakértői bizottság is járt Csehországban, amely megvizsgálta a számításba jöhető helyszíneket.

Míg a rakétatámaszpontot a felmérések szerint a csehek többsége elutasítja, a radarállomással kapcsolatban elfogadóbb az álláspont. A Factum Inventio prágai ügynökség januárban készített felmérése szerint a radarállomást a megkérdezettek 60 százaléka elfogadná.