Véget ért a szerbiai parlamenti választás, a szavazás rendben, a vártnál magasabb részvétel mellett zajlott. Békében, viszonylag magas részvétel zajlott a szavazás a békefenntartók felügyelete alatt a Koszovóban is megnyílt szavazóhelyiségekben, ahol szinte csak szerb nemzetiségűek járultak az urnákhoz.

A szavazóhelyiségek este nyolc órakor zártak be Szerbiában. A köztársasági választási bizottság (RIK) adatai szerint egy órával a zárás előtt, 19 órakor a részvétel 56,7 százalékos volt. A testület vezetője, Mihajlo Rulic szerint a választáson komolyabb szabálytalanságok nem történtek. A választást megfigyelő a Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért (CESID) nevű civil szervezet vezetője, Zoran Lucic is azt mondta, hogy a végeredményt érdemben nem befolyásoló kisebb incidensektől eltekintve a választás szabályos volt.

Zoran Lucic, a CESID igazgatója azzal magyarázta a vártnál magasabb részvételt - a szervezet hatvan százalék körülire várja az arányt -, hogy a szavazásra jogosul polgárokat "rendkívül érdekli az ország jövője".

Politikai elemzők egyetértettek abban, hogy Szerbia jelenlegi legerősebb pártja, a Vojislav Seselj feltételezett háborús bűnös vezette, ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) ezentúl is a legnagyobb frakcióval fog rendelkezni a parlamentben, de a győzelem nem lesz elegendő a kormányalakításhoz. Kormányt vélhetően a demokrata tömbbe sorolt pártok fognak alakítani, amelyek között lesznek várhatóan kisebbségi alapon szerveződő szervezetek is - közöttük magyar pártok -, amelyek számára három éve eltörölték az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A RIK-nek január 25-én kell közzétennie a választás végleges eredményeit, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az urnák zárása után néhány órával közzétett nem hivatalos CESID-es eredmények általában kevéssé térnek el a hivatalos végeredményektől.