Beismerő vallomást tett az a török tizenéves fiú, akit a rendőrség előzőleg meggyanúsított az örmény nemzetiségű Hrant Dink meggyilkolásával. A 17 éves fiatalember azt mondta, hogy nem bánta meg tettét. Az örmény újságírót pénteken lőtték agyon isztambuli munkahelyének bejáratánál.

Az őrizetbe vett 17 éves Ogun Samast beismerte, hogy ő gyilkolta meg pénteken Hrant Dink örmény újságírót - közölte Samsun város ügyészére hivatkozva a CNN-Türk televízióállomás és az Anadolu Ajansi hírügynökség. Samast közölte, hogy nem bánta meg tettét, amelyet azért követett el, mert felbőszítette őt Dinknek az az interneten látható kijelentése, hogy "Törökországból származom, de a török vér mocskos". "Elhatároztam, hogy megölöm...nem sajnálom" - mondta a gyilkos.

A fiú az észak-törökországi Trabzonból való, és nagybátyja isztambuli lakásán vették őrizetbe szombaton, 32 órával Dink meggyilkolása után. A rendőrség közlése szerint a fiú apja tett bejelentést náluk, miután felismerte a fiát a tévében bemutatott felvételeken. Samast egy biztonsági kamera vette fel két sarokra a gyilkosság helyszínétől, amint valamit rejteget - feltehetőleg a gyilkos fegyvert -, és elfut a helyszínről.
   
Muammer Güler isztambuli kormányzó elmondta, hogy Hrant Dink titkárnője felismerte a felvételeken a fiút, mert az előzőleg találkozót kért az újságírótól péntekre. A kérést elutasították. A titkárnő azt mondta, a gyilkosság előtt egy órával látta Samast, amint egy közeli banknál ácsorog.

A rendőrség a gyilkossal együtt további négy embert őrizetbe vett Trabzonban, köztük azt a férfit, akit egy trabzoni gyorsétterem elleni 2004-es merénylet elkövetésével gyanúsítanak. A négy alak segíthetett Samasnak a bűntény végrehajtásában. Bülent Orakoglu biztonsági szakértő a CNN-Türk tévében felvetette, hogy a fiatalkorú - 1990-es születésű - gyilkost csak felhasználták az emberölés végrehajtására, remélve, hogy megússza viszonylag enyhe büntetéssel. A Radikal című török lap egyenesen azt hirdette vasárnapi számának szalagcímében: gyerekre bízott bérgyilkosság.

A már többször bíróság elé állított örmény újságíró nacionalista körök célpontjává vált, miután nyíltan beszélt a törökországi örmények ellen a XX. század elején elkövetett tömeges gyilkosságokról, népirtásként emlegetve a történteket. A kérdés rendkívül érzékeny téma Törökországban, ahol hivatalosan nem használják a "népirtás" kifejezést örmények százezreinek első világháború alatti lemészárlására.