A pápától kér segítséget Szaddám volt helyettese

2007.01.22. 8:20

Olaszországi ideiglenes menedékjogot szeretne magának Tarik Aziz. A volt iraki külügyminiszter-helyettes ezért a pápa közbenjárását kéri. Azizt egy iraki amerikai börtönben tartják fogva, állítólag Szaddám Huszein kivégzése után megromott egészsége.

XVI. Benedek személyes közbenjárását kérte olaszországi ideiglenes menedékjog megszerzéséhez ügye bírósági tárgyalásának megkezdéséig Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes.

"Én, Tárik Aziz, jelen levelemben azzal a kéréssel fordulok a Szentszékhez és Őszentsége XVI. Benedek pápához, hogy segítsen az ideiglenes szabadlábra helyezésre irányuló kérelmem teljesülésében" - írta a keresztény vallású volt iraki külügyminiszter. Aziz reméli, hogy az egyházfő "lehetségesnek fogja tartani a személyes garanciavállalást érdekemben, hogy békében és nyugalomban élhessek Olaszországban, amíg meg nem kezdődik az ügyemben az iraki hatóságok által indítandó törvényes eljárás".

Tárik Aziz 2003 áprilisában önként megadta magát az Irakot megszálló amerikai hadseregnek. Jelenleg egy titkos iraki börtönben tartják fogva, amerikai őrizet alatt. Egészsége az utóbbi napokban megromlott, nem kismértékben Szaddám Huszein volt iraki diktátor és két vádlott-társa, Barzán at-Tikriti és Avad al-Bandar kivégzése nyomán.

Aziz a The Sunday Telegraph című brit lapnak adott interjúban elismerte, hogy "szerette Szaddámot", aki "barát, kolléga és főnök volt számára egy személyben". "Azon a napon, amikor megölték, Irak vele együtt meghalt" - mondta a volt iraki miniszterelnök-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK